Elsi Katainen pöyristyi maataloustukipakettiin kohdistuvasta mollauksesta: "Miksi Yle Kioski on mukana yksipuolisessa kampanjassa, joka levittää harhaanjohtavaa tietoa?"

”Yle ei ole mukana kampanjassa. Kerromme kampanjasta ja sen tavoitteeista lainausmerkeissä”, Yle Kioski kommentoi.
Maataloustukipaketti

– Miksi Yle on mukana yksipuolisessa #VoteThisCAPdown -kampanjassa, joka levittää harhaanjohtavaa tietoa Euroopan parlamentin päätöksistä?

Tätä ihmettelee europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) Instagramissa ja Twitterissä. Hän vastaa Yle Kioskin Instagram-päivitykseen, jossa vaaditaan perumaan EU:n maataloustukipaketti (CAP) sillä perusteella, että se on ilmaston kannalta kunnianhimoton.

Väite ei Kataisen mukaan pidä paikkaansa.

– Perjantaina valmistunut parlamentin kanta on ilmasto- ja ympäristötoimenpiteiden suhteen huomattavasti EU-komission esitystä kunnianhimoisempi, kun se vaatii kolmasosaa maataloustuista ohjattavaksi ilmasto- ja ympäristötoimiin.

Katainen listaa myös joukon muita parannuksia ilmaston kannalta. Ilmastotoimiin kohdennettaan suorista tuista ja investoinneista 30 prosenttia sekä maaseudun kehittämistuista 35 prosenttia.

– Kaikki nämä tulevat komission esityksen päälle, missään ei uudistusta vesitetty. Parlamentti ottaa huomioon myös Green Dealin.

Katainen muistuttaa vielä, että maataloustukipaketin perimmäinen tarkoitus on tuottaa ruokaa ja taata huoltovarmuus.

– Näillä kannustimilla se voidaan vielä tehdä ympäristöystävällisesti. Toivoisin tasapuolista journalismia.

Vastineessaan Yle toteaa, ettei se ole mukana kampanjassa.

– Kerromme kampanjasta ja sen tavoitteista lainausmerkeissä ”Perukaa paketti”.

Yle vetoaa Luonnonvarakeskuksen tutkijan Jyrki Niemen tekstiin, jossa hän toteaa, ettei päätöstä voi parhaalla tahdollakaan kutsua erityisen kunnianhimoiseksi.

Kataisen mielestä väite CAP:in ilmastovesityksestä on joka tapauksessa posketon.

– On selvää, että Green Dealin tavoitteet otetaan myös CAP:ssa huomioon, kun ne ovat lakeja, hän korostaa.

View this post on Instagram

📍KORJAUS: 6. kuvassa sanotaan, että eniten viljelypäästöjä tulee turvemaiden pelloilta, joita kannattaa viljellä tukien takia. Muotoilu on huono. Tarkennus ja korjaus: Turvepellot ovat Suomessa erityinen maatalouden päästölähde, mutta ei niitä tukien takia viljellä. Tuet eivät kuitenkaan kannusta päästövähennyksiin, koska esim. peltojen metsittämisestä/muuttamisesta kosteikoksi ei makseta korvauksia. Jos niistä maksettaisiin riittävä korvaus, puolet viljelijöistä olisi valmiita vähentämään viljelyn päästöjä (Lähde: Pellervon taloustutkimus, policy brief 02/2020) 6. kuvassa sanotaan, että maataloustukea maksetaan sen perusteella, kuinka paljon peltoa viljelijällä on. Muotoilu on huono, koska kaikkia tukia ei makseta tilan koon mukaan. EU:lla on myös muita kuin suoria hehtaaritukia. (Lähde: MMM) 🗣 #VoteThisCAPdown levisi viime viikolla somessa, kun joukko kansalaisia ja aktivisteja yritti vaikuttaa parlamentin äänestystulokseen uudesta maatalouden tulipaketista. 🗳 CAP (= Common Agricultural Policy) on EU:n maataloustukipaketti. Parlamentti hyväksyi sen viime viikolla. Pakettia on kritisoitu ilmaston kannalta kunnianhimottomaksi. 🌍 EU:lla on ollut hankaluuksia vähentää maatalouden päästöjä, eikä uusi CAP tarjoa siihen riittäviä keinoja. Se voi jopa haitata jäsenmaiden omia ilmastotoimia, koska ne ovat riippuvaisia EU-tuista ja niiden kriteereistä. 🐮 Suomi on ajanut maataloustukien osalta linjaa, jossa jäsenmaa saa itse päättää keinoista vähentää päästöjä. (LÄHTEET: YLE, LUONNONVARAKESKUS, POLITICO, EU)

A post shared by Yle Kioski (@ylekioski) on

Kommentit (2)

  • Lukija90

    Yle on Yle eli vihervasemmistolainen meidän kansan maksama työpaikka.
    Meitä on n.70% toisinajattelevia,mutta meidän ajatukset eivät kuulu,ei näy.

  • Lukija26

    Kyllä elävä ja hyvin hoidettu maa- ja metsätalous on maaseudulla todellinen leivän antaja ,runko myös muihin maalla asuvien elinkeinojen ”monipuolistamiseen” sekä koko Suomen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen . Tämä on vuosikymmenien tulosta . Ympäristöä saadaan uudistettua juuri parhaiten sillä ,että perusasiat ovat maalla asuvilla kunnossa toimeentulonsa parantamiseksi . Maalla asuvilla on myös lisäkuluja pitkistä etäisyyksistä kuntakeskuksiin ,joissa sijaitsevat yleensä koulut ja muut välttämättömät palvelut ,ostokeskukset ym . Turvalliset tieolosuhteet liikkua ,ovat myös huomattavasti vaikeampia , polttoaineverot(2- autoa,että pystyy asioimaan keskuksissa jne) ja sähkönsiirtomaksut ovat kohtuuttomia maalla asuville . Tämä pitäisi huomioida kun suunnitellaan ”veroluontoisia lisätuloja hallituksen työkalupakkiin ”. Varsinkin ”vihreät” ajavat ennätysvauhtia hiilineutraalia Suomea . Oletteko ajatelleet kun pitäisi elämää jatkaa tasopainosesti ,mistä otatte pois ,jotta pääsette hiilineutraaliin tilanteeseen (v. 2035)? Kuitenkin monella maalla on tavoite tämänkin asian osalla huomattavasti maltillisempaa etenemistä (2050-2060) . Suuret hiilikaivosalueet eivät pysty omia elinkeinorakenteitaan tällä nopeudella muuttamaan . Suomen Ei kannata tuhlata voimavaroja ”näännyttämällä kansakunta veroluontoisilla maksuilla kuoliaaksi ”, Kyllä meidän on ajateltava enemmän kokonaisuuksia ,kehittämällä talouttamme niin ,että voimme uudistua , tasapainoisesti . Puhdasta ilmaa tulee meille riittämään vaikka asettaisimme ilmastotavoitteemme muiden maiden tasolle . (2050-2060)Ensimmäinen suunta olisi ,että tasapainotila menojen – ja tulojen osalla saavuttetaisiin valtiontaloudessa. Tämä onnistuu vain yrittäjyyttä ja työntekoa kannustamalla . Tähän päästään tekemällä kilpailukykyisiä tuotteitamme maailmanmarkkinoille . Samoin metsiemme – ja peltojemme omistajilla on oltava hyvät edellytykset hoitaa omistamiaan metsiään ja sitä kehittämällä edistää myös hiilineutraalin Suomen kehitystä .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen