Elintarvikeyritykset saaneet huonoja arvosanoja – puutteita esiintyy huolestuttavissa paikoissa
Erilaisille elintarvikeyrityksille on asetettu kieltotoimenpiteitä kuluvan vuoden aikana muun muassa helposti pilaantuvien tuotteiden väärin sulattamisesta, vanhentuneiden tuotteiden varastoimisesta, pakkausmerkintöjen puutteellisuudesta sekä yleisen siisteyden ja hygienian puutteista. Asia selviää STT:n Ruokavirastolta saamista tiedoista.
Ongelmia ilmeni pienten toimijoiden ohella ainakin yhdessä suureen ravintolaketjuun kuuluvassa ravintolassa.
– Kyllä ne usein liittyvät yleiseen hygieniaan, lämpötiloihin tai pakkausmerkintöihin. Nämä ovat ne yleisimmät syyt, kuvailee Ruokaviraston elintarviketurvallisuusosaston johtaja Marjatta Rahkio kieltotoimenpiteisiin johtaneita syitä.
Elintarvikelain mukaan valvontaviranomainen voi kieltää muun muassa elintarvikkeen alkutuotannon, valmistuksen, viennin, tarjoilun ja muun käytön, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, alkutuotantopaikka, elintarvikehuoneisto tai siellä harjoitettava toiminta aiheuttavat tai voivat aiheuttaa vakavaa vaaraa ihmisten terveydelle.
Kielto voidaan määrätä väliaikaisesti asian selvittämisen tai epäkohdan korjaamisen ajaksi. Väliaikainen kielto on voimassa, kunnes valvontaviranomainen antaa asiassa lopullisen ratkaisunsa.
Terveysvaaraan perustuva kielto voi tulla kysymykseen esimerkiksi jos elintarvike on selvästi pilaantunut, epäasianmukaisesti sulanut tai elintarvikehuoneisto epähygieeninen.
Vuoden 2022 aikana kieltoja oli asetettu heinäkuun alkuun mennessä yhteensä 15.
STT pyysi Ruokavirastolta vuoden 2022 Oiva-raporteista sellaiset tarkastusraportit, joiden kuluttajille näkyvä hymiöarvosana on huono.
Ravintoloissa asiakkaille näkyvissä Oiva-raporteissa hymyilee iloinen naama, jos elintarvikevalvontaviranomaiset ovat katsoneet toiminnan olevan ”oivallista”. Surullisen naaman merkki taas kertoo, että toiminnassa on havaittu puutteita.
Rahkion mukaan huonojen arvosanojen osuus on pysynyt hyvin samoissa lukemissa vuodesta toiseen.
– Pientä muutosta on vuoden 2019 jälkeen alkanut ilmenemään. Huonoja arvosanoja on pikkaisen enemmän, puhutaan siis 1–2 prosentista, hän sanoo.
Kesäkuussa Ruokavirasto kertoi määränneensä ylivieskalaisen elintarvikeyhtiö Sikabaarin Lihatuote Oy:n lihatuotteita hävitettäväksi 30 000 euron edestä, koska tuotteiden turvallisuudesta ei voitu varmistua.
Rahkio kertoo, että vastaavat tapaukset ovat melko harvinaisia, mutta niitä tulee kuitenkin ilmi yksi tai kaksi vuodessa.
– Joka vuosi on jokin kyllä nyt viime aikoina ollut. Täytyy sulkea tai antaa jokin hyvin tiukka määräys, että tämä ja tämä asia pitää hoitaa ja sitten saatte toimia.
Viime vuonna huonoja arvosanoja annettiin Rahkion mukaan 26 kappaletta, kun tarkastuksia tehtiin yhteensä noin 15 000. Isot ongelmat eivät ole Rahkion mukaan yleisiä tarkastetuissa yrityksissä.
– Tietysti lämpötilahallinta on haastavaa, ja hyvässäkin yrityksessä voi olla siinä ongelmaa, hän kertoo.