Elina Valtonen Ylellä: Kokoomus ei ehkä äänestäkään tyhjää EU:n elpymispaketista

Elpymispaketti

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen sanoo Ylellä, että puolueen eduskuntaryhmä saattaa vielä muuttaa kantaansa EU:n elpymispakettia koskevasta äänestyksestä.

Viime viikolla puolue linjasi puheenjohtajansa Petteri Orpon ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen johdolla, että EU-myönteisenä itseään mainostava kokoomus äänestää elpymispaketin kohdalla tyhjää. Asia on herättänyt voimakasta arvostelua niin puolueen sisällä kuin sen ulkopuolellakin.

Valtosen mukaan kanta voi vielä vaihtua eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietinnön jälkeen. Kokoomuksen eduskuntaryhmä tekee lopullisen äänestyspäätöksen vasta mietinnön perusteella.

– Kaikkihan on toki auki, koska emmehän me tiedä vielä, mistä me äänestämme. Salissa äänestetään sen pohjalta, mikä on valtiovarainvaliokunnan mietintö ja ennen kuin se on tarkalleen selvillä, niin tilanne saattaa elää, Valtonen kertoo Ylelle.

Hän kuitenkin huomauttaa, että ryhmäpäätös tyhjän äänestämisestä on kuitenkin edelleen voimassa.

Valtiovarainvaliokunnan mietinnön odotetaan valmistuvan mahdollisesti jo keskiviikkona. Valtosen mukaan asia käydään kokoomuksessa huolella läpi.

– Kaikki on mahdollista, mutta eletään nyt päivä kerrallaan ja seurataan tilannetta.

Valtonen sanoo itse äänestävänsä asiassa eduskuntaryhmän linjan mukaisesti.

Suomen lopullinen kanta EU:n 750 miljardin euron elpymispakettiin ratkaistaan täysistunnon äänestyksessä, joka pidetään näillä näkymin ensi viikon keskiviikkona.

Elpymispaketin läpimenoon vaaditaan eduskunnan määräenemmistö eli kyllä-ääniä tulee olla kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.