EKP:n odotetaan ilmoittavan tänään uusista elvytystoimista

Talletuskoron pudottaminen todennäköisintä, arvopapereiden osto-ohjelman käynnistäminen ei niinkään
EKP

Euroopan keskuspankin EKP:n odotetaan ilmoittavan tänään uusista elvytystoimista euroalueen hiipuvan talouskasvun virkistämiseksi.

Talletuskoron lasku –0,4 prosentista –0,5:een tai –0,6 prosenttiin vaikuttaa todennäköisimmältä toimelta.

Mahdollisuuksien rajoissa on myös se, että EKP aloittaa uuden arvopapereiden osto-ohjelman.

Ranskan, Saksan ja Hollannin keskuspankit ovat kuitenkin kertoneet viime aikoina olevansa varauksellisia ohjelman käynnistämisen suhteen.

Muun muassa Ranskan keskuspankin pääjohtaja Francois Villeroy de Galhau sanoi viime viikolla uutistoimisto AFP:n mukaan, että osto-ohjelmasta pitää vielä keskustella.

Myös Nordea arvioi tämän aamun katsauksessaan, että koronlasku näyttää varmalta, mutta arvopapereiden osto-ohjelman käynnistäminen ei niinkään.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen perusteli STT:lle edellisen EKP:n korkokokouksen jälkeen, että pieni koron lasku on helpommin toteutettavissa kuin arvopapereiden osto-ohjelma tai muut toimet, jotka vaativat enemmän valmistelua.

Talletuskoron lasku yhä syvemmälle miinukselle tarkoittaa sitä, että liikepankit joutuvat maksamaan EKP:lle talletuksistaan.

Tekemällä tallettamisen kalliimmaksi EKP yrittää saada pankit lainaamaan enemmän rahaa yrityksille ja kotitalouksille. Se elvyttäisi euroalueen taloutta.

Arvopapereiden osto-ohjelma merkitsisi puolestaan rahan pumppaamista euroalueen talouteen.

EKP lopetti viime vuoden lopussa edellisen ohjelman, jonka aikana EKP osti joukkovelkakirjoja 2 600 miljardin euron edestä.