"Ei mitään ylärajaa", iloitsee tuottaja Ylellä – turpeen tilanne muuttui hetkessä täysin

Turve

Turveyrittäjien tilanne on muuttunut täysin Ukrainan sodan puhjettua. Turvetuottaja Petri Jussila kertoo Ylelle, että tuotannolla ei ole nyt mitään ylärajaa.

– Nostamme turvetta ylös niin paljon kuin saamme ja asiakas ostaa kaiken. Katto on niin korkealla, että se on käytännössä rajaton.

Viime vuosina energiaturpeen käyttöä on ajettu ilmastosyihin vedoten alas, mutta nyt sillä korvataan venäläisen puun tuonnin keskeytyksen vuoksi puuttuvaa energiapuuta.

Ylen mukaan kelkan kääntyminen on aiheuttanut monille turvetuottajille hankaluuksia. Osa tuottajista oli esimerkiksi ehtinyt romuttaa laitteitaan, osa lopettaa tuotannon kokonaan. Myös työntekijöistä on pulaa.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoitteena on, että turpeen energiakäyttö puolitetaan 2030 mennessä.

Kuitenkin energiaturvetta aiotaan tänä kesänä nostaa viime vuosia enemmän.

– Todennäköisesti puhutaan ensi talvesta ja seuraavasta talvesta. Sitten on kehitetty vaihtoehtoisia tapoja tuottaa energiaa niin paljon, ettei turvetta juuri tarvita, arvioi energiatuotannon johtaja Jari Kostama Energiateollisuus ry:stä Ylelle.

Kostaman mukaan turpeen muutaman vuoden lisääntyneellä käytöllä ei ole suurta ilmastovaikutusta.

– Ilmastomielessä tämä ei muuta isoa kuvaa. Voi olla, että päästömielessä tulee pari vuotta takapakkia, mutta sen jälkeen tämä vain buustaa irtautumista venäläisestä fossiilienergiasta ja edistää vihreää siirtymää.