Eduskuntaan perustettiin Afrikan sarvi -ryhmä

Eduskunta

Eduskuntaan perustetun uuden ryhmän tavoitteena on Afrikan sarven maiden demokratian tukeminen ja suhteiden edistäminen.

Afrikan sarvi -ryhmän puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Suldaan Said Ahmed (vas.) ja varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.).

Perjantaina perustamiskokouksessa ryhmään liittyi yhteensä 28 kansanedustajaa.

Said Ahmed kertoo olevansa erityisen huolissaan ilmastonmuutoksen pahentamasta kuivuudesta sekä nälänhädästä Afrikan sarven alueella.

– Vieraillessani viimeksi tammikuussa Djiboutissa, yksi suurempia huolenaiheita kaupungissa oli nuorisotyöttömyys. Alueella olisi kovasti kysyntää suomalaiselle ammatilliselle koulutukselle, hän kertoo tiedotteessa.

Hopsu on myös huolissaan alueen ruokakriisistä.

Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on vaikutuksia myös itäisen Afrikan ruokaturvaan, sillä alue on riippuvainen Venäjän ja Ukrainan viljasta. Arkisten kulutustavaroiden hintojen kohotessa inflaatio iskee kovaa erityisesti haavoittuviin ryhmiin, kuten naisiin, lapsiin sekä kaikista köyhimpiin, hän toteaa.

Eduskunnan ryhmän tarkoituksena on pitää yhteyttä myös Suomessa toimiviin sidosryhmiin.

– On tärkeää, että etsimme ratkaisuja alueen elinolojen parantamiseksi ja demokratiakehityksen vahvistamiseksi yhdessä heidän kanssaan. Tavoitteena on järjestää yhteinen tilaisuus ensi syksyllä ja kutsua keskusteluun mukaan myös paikallisia kansanedustajia vähintään etäyhteydellä, Hopsu kertoo.

Afrikan sarvi -ryhmän maihin päätettiin kuuluvan Somalia, Djibouti, Etiopia, Eritrea, Sudan ja Etelä-Sudan. Ryhmän perustamisesta tiedotettiin asianomaisille suurlähetystöille, ryhmä tiedottaa.

Eduskunnan virallisen kansainvälisen toiminnan lisäksi kansainvälisiä yhteyksiä ylläpitävät kansanedustajien perustamat ystävyysryhmät. Ystävyysryhmien toiminta on epävirallista.