Eduskunnan syyskauden päättää säästökabaree
Eduskunnassa käynnistyy maanantaina ensimmäisen istuntokauden viimeinen viikko Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.
Viikon aikana eduskunta käsittelee hallituksen johdolla päätöksiä, jotka tuovat kiristyksiä lapsiperheille, eläkeläisille, opiskelijoille ja korkeakouluille.
Jo maanantaina eduskunnassa on toinen käsittely subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta.
Hallituksen esityksen mukaan lapsella olisi oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, mikäli vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti. Lain on tarkoitus tulla voimaan elokuun 2016 alussa.
Oppositio on lytännyt lakiesityksen lisäbyrokratiaan ja eriarvoistaviin vaikutuksiin vedoten.
– Jos perhe ja lapsi voisivat hyötyä siitä, että lapsella olisi täysi varhaiskasvatusoikeus, niin silloin se pitää lain mukaan tälle perheelle suoda, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vastasi marraskuussa kritiikkiin.
Eduskunta käsittelee maanantaina toisen kerran myös hallituksen esityksen perusopetuslain muutoksista.
Esityksessä ehdotetaan kunnille oikeutta korottaa koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen enimmäismäärää nykyisestä 80 eurosta 160 euroon.
Hallitus kertoo esityksessä tiukentavansa velvollisuutta jättää maksu perimättä tai alentaa sitä, jotta perheen pienituloisuus ei muodostuisi osallistumisen esteeksi.
Hallituksen säästövimman saavat tuta myös EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevat korkeakouluopiskelijat, joilta aiotaan periä jatkossa vähintään 1 500 euron lukuvuosimaksuja vieraskielisestä koulutuksesta.
Korkeakouluilla tulisi olla apurahajärjestelmä, jolla tuetaan maksulliseen tutkintokoulutukseen osallistuvien opiskelijoiden opiskelua.
Hallitus on luonnostellut myös aikeet poistaa Helsingin yliopistolle ja Itä-Suomen yliopistolle maksettavat korvaukset, joiden määrä on vastannut yliopistojen apteekkien tulon perusteella maksettua yhteisöveroa.
Leikkauksella hallitus tavoittelee 30 miljoonan euron säästöä.
Koko eduskunnan syksyn jatkuneen urakoinnin päättää vuoden 2016 budjetin käsittely.
Talousarvioesityksen määrärahoiksi hallitus ehdottaa 54,1 miljardia euroa.
Budjetti on 5 miljardia euroa alijäämäinen.