Britannia myöntää 10 500 tilapäistä työviisumia yrityksenä paikata työvoimapulaa – maahan tarvittaisiin 100 000 ammattikuljettajaa

Britannia

Britannia aikoo myöntää 10  500 tilapäistä työviisumia rekkakuskeille ja siipikarja-alalla työskenteleville. Viisumien tarkoituksena on paikata työvoimapulaa.

Viisumien on tarkoitus olla voimassa ensi kuusta joulukuun lopulle. Britannialainen Guardian-lehti kirjoittaa, että viisumit eivät kuitenkaan riitä paikkaamaan maan toimitusketjukriisiä. Lehden mukaan kuljetusalan johtajat näkevät, että viisumit tuskin ovat riittävän houkuttelevia, jotta työntekijöitä haluaisi tulla Britanniaan.

Päätös on täyskäännös pääministeri Boris Johnsonin brexitin jälkeiselle maahanmuuttopolitiikalle. Johnsonin hallitus on EU-eron jälkeen kiristänyt maahanmuuttosäädöksiä ja vaatinut, että Britannian ei tulisi olla riippuvainen ulkomaisesta työvoimasta.

Hallitus on kuukausia pannut hanttiin asiassa tekemättä ratkaisua huolimatta siitä, että raskaiden ajoneuvojen kuljettajia tarvittaisiin noin 100  000 ja useat sektorit ovat varoittaneet toimitusongelmista. Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että pula tuotteista voi johtaa hintojen korotuksiin.

Kuljettajapula on häirinnyt myös polttoainekuljetuksia. Energiayhtiöt BP ja ExxonMobilin omistama Esso sulkivat torstaina osan huoltoasemistaan Britanniassa.

Britannian liikenneministeri Grant Shapps sanoi, että nykyiset toimet otettiin käyttöön ”niin pian kuin mahdollista” ja että viisumeilla taattaisiin, että jouluvalmistelut pysyvät aikataulussa.

Ennen Britannian EU-eroa kuljettajantyötä tekivät usein maahanmuuttajat, jotka ovat lähteneet maasta pois, kun työn tekeminen Britanniassa vaikeutui. Koronapandemian tuomat rajoitukset pahensivat ongelmaa.