Blogisti varoittaa yhdysvaltalaisten arvojen pesiytymisestä Suomeen: "siellä laitetaan jopa kymmenvuotiaita vankiloihin"

Yhdysvallat

Suomenmaan blogisti Petri P. Pentikäinen varoittaa Yhdysvaltojen kovien arvojen pesiytymisestä Suomeen ja Eurooppaan.

Hän nostaa esille Yhdysvaltojen varoittavasta esimerkistä Yleisradiollakin näytetyn Kuolemaantuomitut-sarjan.

– Siinä syyttäjä sanoo suurin sinisin silmin, lempeällä äänellä, kuinka kuolemantuomio antaa uhrin omaisille oikeuden, jonka he ansaitsevat. Siitä ei puhuta mitään, ansaitsisivatko ihmiset paremman yhteiskunnan, jossa tapahtuisi vähemmän rikoksia.

Vankilat ovat toinen karu esimerkki.

– Ulkolinjan dokumentissa USA:n vangitut lapset vankilan naisjohtaja kertoo ylpeänä alaikäisiin kohdistuvasta kurituksesta. Sitä tapahtuu opiksi muille, että eivät tee tuhmuuksia.

Pentikäinen huomauttaa, että Yhdysvallat ei ole allekirjoittanut YK:n lapsen oikeuksien sopimusta.

– Sen sijaan siellä laitetaan jopa kymmenvuotiaita vankiloihin. Vankiloihin, lapsia. Vankiloihin, joissa istuu jatkuvasti yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Vankilat ovat maassa valtava liiketoimintamuoto. Rahaa maassa on, mutta köyhyydessä elää yli 40 miljoonaa asukasta. Kodittomia lapsia on peräti 1,5 miljoonaa. Tämä kaikki johtuu Pentikäisen mukaan niin sanotusta amerikkalaisesta unelmasta, johon kuuluu yksin pärjäämisen ja miniaalisen valtion ihanne.

– Vähäosaisuus periytyy ihonvärissä, hökkelikylissä ja automajoituksessa.

– Kuulostaa unelmalta? Oma vika, jos ei pärjää?

Yhteiskunta, jossa sosiaalipolitiikka on niin ohutta kuin Yhdysvalloissa, on pelottava, Pentikäinen varoittaa.

– Sellaisessa yhteiskunnassa ei todellisuudessa ole mitään työkaluja korjata puutteita ja parantaa yhteistä hyvinvointia.

Tälle ajattelulle on ollut kasvavaa kannatusta myös Euroopassa ja Suomessa, Pentikäinen huomauttaa.

– Sen osoittavat poliittiset virtaukset ja sen osoitti myös Koskelan tapaus, jonka ympärillä kuultiin jos jonkinlaista kuritusfantasiaa. Kun joku järkyttävä teko tapahtuu, myös osalta suomalaisia puuttuu kokonaan ulottuvuus, jossa pohdittaisiin syitä ja yritettäisiin estää tragedian toistuminen.

– Myös Suomen vankiloissa istuu paljon ihmisiä, jotka ovat itsekin alun perin uhreja. Moni heistä ei ole lapsena saanut riittäviä eväitä. Osan elämä on tuomittu vaikeaksi jo päihdeäidin kohdussa. Oma vika? Pentikäinen kysyy.