Bidenin väistyminen presidenttikisasta olisi riski myös Trumpille, eikä tämä ole lähtenyt lietsomaan demokraatteja hylkäämään ehdokastaan
Demokraattien kiistellessä siitä, tulisiko istuvan presidentin Joe Bidenin jättäytyä presidenttikilvasta, hänen edeltäjänsä Donald Trump ei ole juuri lähtenyt heittämään bensaa liekkeihin.
Bidenin takelteleva ja vaisu esiintyminen kaksikon ensimmäisessä vaaliväittelyssä viime viikolla herätti äänestäjien keskuudessa uutta huolta presidentin iästä ja kyvyistä jatkaa tehtävässä.
Republikaanit ovat tavallisesti olleet innokkaasti alleviivaamassa demokraattipresidentin ikää varsinkin, jos siitä on näkynyt merkkejä hänen julkisissa esiintymisissään. Tästä huolimatta seuraajaansa vain kolme vuotta nuoremman Trumpin vaalikampanja on vastustanut ajatusta, että 81-vuotias Biden jättäytyisi vaalikisasta.
Oman ehdokkaan hylkääminen syöksisi demokraattipuolueen epävarmoille vesille vain kuukausia ennen vaaleja, mutta AFP:lle tilannetta kommentoineet asiantuntijat tähdentävät, että temppu olisi riski myös Trumpin kannalta.
Trumpia esivaaleissa haastanut Nikki Haley varoitti viikonloppuna, että Bidenin korvaaja voisi olla tätä eläväisempi. Haley kehottikin republikaaneja valmistautumaan tulevaan.
Trumpin ehdokkuus vahvistettaneen kuun puolivälissä republikaanien puoluekokouksessa. Bidenin ehdokkuus on ollut sen sijaan määrä sinetöidä demokraattien kokoontumisessa elokuussa, eli puolueella on teoriassa vielä aikaa vaihtaa strategiaa.
Niin Bidenin kuin Trumpinkin kampanjat ovat vakuuttaneet, ettei Biden ole menossa mihinkään. Trump itse kommentoi pian kohtalokkaalta vaikuttaneen vaaliväittelyn jälkimainingeissa, ettei usko Bidenin jättävän kisaa, koska kukaan hänen mahdollisista korvaajistaan ei menesty yhtä hyvin gallupeissa.
Sävy erosi huomattavasti muutaman viikon takaisesta. Tuolloin Trump arvioi, ettei Biden näytä tietävän missä hän on, ja sanoi epäilevänsä, että Biden edes olisi lopulta ehdolla.
Trumpin kampanjaneuvonantaja Chris LaCivita arvioi uutiskanava NBC:lle, että demokraatit hylkäisivät Bidenin ainoastaan, jos hän päättäisi vapaaehtoisesti jättäytyä kisasta.
– Hän ei aio tehdä sitä päätöstä, LaCivita jatkoi.
Republikaanipuolueen kampanjaneuvonantaja Brian Hughes kuvaili, että Bidenin hylkääminen olisi epärehellistä toimintaa demokraateilta.
Ohion osavaltiota edustava republikaanisenaattori J. D. Vance puolestaan sanoi, että Bidenin sivuun sysääminen olisi uskomaton loukkaus demokraattien äänestäjiä kohtaan. Vancella voi olla myös omia suoria intressejä Trumpin kampanjaan liittyen, sillä hänen nimensä on noussut esille puhuttaessa Trumpin mahdollisista varapresidenttiehdokkaista.
Brownin yliopiston valtiotieteen professorin Wendy Schillerin mukaan Bidenin mahdolliseksi korvaajaksi ehdotettujen nimien joukossa on suosittuja hahmoja Keskilännen vaa’ankieliosavaltioista.
Paitsi että he ovat Schillerin mukaan istuvaa presidenttiä nuorempia ja elinvoimaisempia, ei Trumpin kampanja voisi myöskään syyttää heitä inflaatiosta tai rajapolitiikkaan liittyvistä ongelmista.
– Trump ehdottomasti haluaa Joe Bidenin vastustajakseen – aivan kuten Bidenin kampanja halusi aina Trumpin olevan vastustaja, Schiller sanoi AFP:lle.
– He näkevät todellisia etuja vastapuolen heikkoudessa.
Mikäli Trump jättäytyy Bidenin tulevaisuuteen liittyvän spekuloinnin ulkopuolelle, lukuisten oikeudenkäyntien ja tuoreehkon rikostuomion ryvettämä Trump antaa myös demokraattien jakautuneisuuden nousta median valokeilaan.
– Miksi Trumpin kampanja haluaisi ottaa lapion pois demokraateilta, jotka kaivavat omaa kuoppaansa juuri nyt? republikaanistrategi Ron Bonjean sanoi AFP:lle.
– Jokainen päivä, jolloin valokeilassa on Bidenin henkinen terävyys, on jälleen yksi kampanjapäivä, jonka Trump on voittanut, hän jatkoi.
Republikaanien rivitkään eivät ole olleet täysin yhtenäiset Biden-kysymyksen osalta, sillä Trumpin varapresidenttiehdokkaaksi Vancen tavoin väläytelty Pohjois-Dakotan kuvernööri Doug Burgum kritisoi Bidenin väittelyesiintymistä NBC:n Meet the Press -ohjelmassa.
Burgum väittää Valkoisen talon hyökänneen toimittajia vastaan sanoen, etteivät he voisi kirjoittaa totena juttuja, joiden mukaan Biden ei ole kykeneväinen hallitsemaan maata juuri nyt.
– Ja sitten koko Amerikka näki sen. Ja tiedätkö ketkä muut näkivät sen? Vastustajamme, Burgum sanoi viitaten torstaiseen väittelyyn ja jatkoi listaamalla muun muassa Venäjän, Kiinan ja Iranin johtajat.
Burgum jatkoi väittämällä, että Yhdysvaltain kansallinen turvallisuus on uhatumpana kuin se oli ennen torstaista väittelyä, sillä maan presidentti osoitti olevansa kykenemätön johtamaan. NBC:n toimittaja toppuutteli kuitenkin kuvernööriä sanomalla, että tästä ei ole todisteita.
Tähän mennessä ei ole nähty merkkejä siitä, että Biden olisi jättämässä laivaa ja antamassa tietä vaihtoehtoiselle ehdokkaalle. Sen sijaan hän on käyttänyt viime päivät saadakseen äänestäjiään vakuutettua hallintokyvyistään ja jatkamismahdollisuuksistaan.
Uutiskanava CNN kirjoitti maanantaina, että Biden vietti tapahtumasuman jälkeen aikaa perheensä kanssa Yhdysvaltain presidentin vapaa-ajan asunnolla Camp Davidissa.
Tätä edelsi useita tapahtumia, joissa hän puhutteli paitsi äänestäjiä, myös virkamiehiä ja hänen kampanjansa lahjoittajia. Presidentti sanoi varainkeruutapahtumassa New Jerseyssä lauantai-iltana ymmärtävänsä huolen ja myönsi, ettei hänellä ollut torstaina hyvä ilta.
CNN:n mukaan Bidenin perhe on tässä vaiheessa sitä mieltä, että hänen tulisi pysyä kisassa.
Demokraateilla ei ole uutiskanavan mukaan myöskään realistista mahdollisuuksia Bidenin syrjäyttämiseksi ehdokasvalinnassa, ellei hän itse päätä jättää leikkiä kesken.
Syynä tähän on se, että Biden on saanut puolueen esivaaleissa taakseen presidenttiehdokkuuteen tarvittavan määrän puoluekokousedustajia.
Osa puolueen johtohahmoista pelkää myös, että kisa ehdokkuudesta näin lähellä vaaleja voisi johtaa puolueen sisäisiin kiistoihin ja demokraatit onnistuisivat käytännössä ojentamaan voiton Trumpille hopeatarjottimella.
Toisaalta Biden on itse useaan otteeseen vakuuttanut olevansa kykeneväinen johtamaan ja CNN arvioi, että demokraattien nousevia tähti voitaisiin syyttää puolueen sisällä petturuudesta ja heidän oma uransa voisi olla uhattuna, jos he lähtisivät haastamaan Bidenia.
Vaikka kampanjaväki ja monet puolueen johtohahmot ovat asettuneet julkisesti Bidenin tueksi väittelyn jälkeen, löytyy demokraattien hajaannuksesta silti merkkejä. Marylandin osavaltiosta valittu kongressiedustaja Jamie Raskin esimerkiksi sanoi viikonloppuna MSNBC:lle, että puolueen sisällä käydään vakavaa keskustelua siitä, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.
Julkisuudessa Bidenin väistymistä presidenttikisasta ovat vaatineet muun muassa New York Timesin ja Economist-lehden pääkirjoitustoimitukset. Vastaavanlaisia vaateita ovat esittäneet talouslehti Forbesin mukaan myös Chicago Tribunen ja Atlanta Journal-Constitutionin pääkirjoitustoimitukset.
Chicago Tribunen pääkirjoitustoimitus koki väittelyn jälkeen nähneensä riittävästi ja kuvaili Valkoisen talon avaimista vääntävää parivaljakkoa ”kahdeksi epämiellyttäväksi vanhaksi mieheksi” ja ”pelleiksi”.
– (Bidenin) pitäisi ilmoittaa, että hän on yhden kauden presidentti, joka on nyt valaistunut omien kykyjensä tasosta, Chicago Tribunen kirjoituksessa jatkettiin.
Bidenin mahdolliseksi korvaajaksi on väläytelty Hill-lehden mukaan muun muassa varapresidentti Kamala Harrisia ja liikenneministeri Pete Buttigiegia. Lisäksi esillä ovat olleet Kalifornian, Michiganin, Pennsylvanian, Illinoisin ja Kentuckyn kuvernöörit: Gavin Newsom, Gretchen Whitmer, Josh Shapiro, J.B. Pritzker ja Andy Beshear.