Azerbaidzhan otti haltuunsa Armenian luovuttaman Kalbajarin alueen, kun armenialaisten vetäytymiselle annettu lisäaika tuli täyteen
Azerbaidzhanin joukot ottivat keskiviikkona haltuunsa Vuoristo-Karabahin lähellä sijaitsevan Kalbajarin alueen.
Kalbajar on toinen niistä yhteensä kolmesta alueesta, jotka Armenia määrättiin luovuttamaan maiden väliset taistelut päättäneessä sopimuksessa.
Azerbaidzhanin sotilaat saapuivat alueelle jo yöllä, ja pioneerit aloittivat välittömästi teiden tarkistamisen miinojen varalta.
Ennen alueen hallinnan siirtymistä Kalbajarin asukkaat pakkasivat tavaroitaan lähteäkseen pois pitkäaikaisten vihollistensa tieltä.
Jo ennen marraskuun 15. päivää Kalbajarista Armeniaan poistuneet armenialaiset polttivat asumuksiaan, ottivat mukaansa kaiken siirrettävän omaisuuden ja kaatoivat jopa puut.
– On häpeällistä, että jouduimme luovuttamaan alueen. Siellä on paljon kirkkojamme: esi-isiämme, vanhempiamme ja ystäviämme on haudattu tänne, sanoi aselepolinjalla vartiossa ollut Armen Shaknatsarian, 20.
Kalbajarin lisäksi Armenia on jo luovuttanut Aghdamin alueen ja joulukuussa luovutetaan Lachinin alue.
Televisiopuheessaan keskiviikkona Azerbaidzhanin presidentti Ilham Alijev onnitteli kansaa voitosta ja sanoi sotilaiden ”vapauttaneen” Kalbajarin.
Samalla presidentti lupasi, että alueen kirkkoja ja moskeijoita pidetään historiallisina kohteina, joita ei tuhota.
Alueelta 30 vuotta sitten paenneiden asukkaiden odotetaan presidentin mukaan palavaan sankoin joukoin.
Syyskuun lopulla puhjenneet Vuoristo-Karabahin taistelut kestivät kuusi viikkoa. Niissä kuoli tuhansia ihmisiä, ja kymmenettuhannet joutuivat jättämään kotinsa.
Vuoristo-Karabah oli Neuvostoliiton vuosina osa Azerbaidzhanin neuvostotasavaltaa.
Neuvostoliiton hajottua Karabahin armenialaisväestö otti alueen 1990-luvulla haltuunsa sodassa Armenian tuella.
Itsenäiseksi julistautunut alue on kansainvälisen oikeuden mukaan yhä osa Azerbaidzhania.
Venäjällä on ollut keskeinen rooli taistelujen lopettamisessa alueella, vaikka välittäjänä onkin toiminut niin sanottu Minskin ryhmä, johon Venäjän lisäksi kuuluvat myös Yhdysvallat ja Ranska.
Ennen taistelujen päättymistä ryhmä ehti sorvata kolme tulitaukosopimusta, jotka kaikki kariutuivat välittömästi sen jälkeen kun ne oli solmittu.
Armenian pääministeri Nikol Pashinjan on joutunut voimakkaan arvostelun kohteeksi sen jälkeen kun tulitaukosopimus solmittiin.
Mielenosoittajat ovat tuhonneet hallintorakennuksia ja vaatineet pääministerin eroa.