Australiaa johtavat konservatiivit hävisivät vaalit, työväenpuolueesta vaalivoittaja

Työväenpuoluetta johtavan Anthony Albanesen mukaan kansa äänesti muutoksen puolesta
Australia

Vuosikymmenen kestänyt konservatiivihallinto tuli Australiassa lauantaina päätökseensä, kun pääministeri Scott Morrison tunnusti hallituskoalitionsa kärsineen vaalitappion parlamenttivaaleissa.

Morrison kertoi jo iltapäivällä Suomen aikaa soittaneensa työväenpuolueen puheenjohtajalle Anthony Albaneselle ja onnitelleensa tätä vaalivoitosta.

Albanese puolestaan tervehti hurraavia kannattajiaan pian Morrisonin puhelun jälkeen.

–  Australian kansa on äänestänyt muutoksen puolesta. Tämä voitto tekee minut nöyräksi, Albanese sanaili Sydneyssä.

Työväenpuolueesta tulee parlamentin suurin puolue, mutta koska ääntenlaskenta oli kesken, ei vielä ollut selvää, pystyykö se yksin saamaan enemmistön parlamenttiin.

ABC-televisioyhtiön ennusteen mukaan työväenpuolue oli saamassa 72 paikkaa parlamenttiin, kun hallituskoalitio oli jäämässä 51 paikkaan. Ehdottomaan enemmistöön tarvittaisiin 76 paikkaa.

Tulevassa hallituskoalitiossa saattavat vaa’ankielen asemaan nousta erilaiset ympäristöryhmittymät ja ilmastoasioita painottaneet riippumattomat ehdokkaat.

–  Ihmiset haluavat, että ilmastokriisille tehdään jotain. Kolme vuotta: ensin kuivuutta, sitten maastopaloja, ja nyt tulvia, tulvia ja taas tulvia. Kyllä ihmiset näkevät, mitä parhaillaan tapahtuu, perusteli Australian vihreiden johtaja Adam Bandt.

Työväenpuoluekin oli kampanjoinut erityisesti ilmastokysymyksillä ja luvannut viedä maan kohti parempaa ilmastopolitiikkaa.

Australia on yksi maailman suurimmista fossiilisten polttoaineiden viejistä.

Parlamenttivaalien viimeiset äänestyspaikat sulkeutuivat lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa.

Australian parlamenttivaalit järjestetään kolmen vuoden välein. Äänestäminen on rekisteröityneille äänestäjille pakollista.

Vaaleissa jaossa ovat kaikki Australian edustajainhuoneen 151 paikkaa sekä noin puolet senaatin paikoista. Hallitusta pääsee muodostamaan puolue tai liittouma, joka saa eniten paikkoja edustajainhuoneessa.

Mies kävi äänestämässä pelkkiin uimahousuihin pukeutuneena Bondi Beachilla Sydneyssä lauantaina. LEHTIKUVA / AFP / STEVEN SAPHORE