Asiantuntijalta tärkeä vinkki takan käyttäjille: Tätä toimenpidettä ei kannata lykätä
Vuoden sopivin aika tulisijan nuohoukselle on nyt, kertoo Nuohousalan Keskusliitto.
Näin siitäkin huolimatta, että järjestön mukaan moni ajattelee nuohouksen olevan ajankohtaista syksyisin, ennen lämmityskauden alkua. Syksyisin nuohoojien työjonot ovat kuitenkin pitkiä ja palvelua voi joutua odottamaan kauan.
– Nuohous keskellä lämmityskautta parantaa myös samalla tulisijan energiatehokkuutta. Lisäksi näin talvella tehty huolto takaa sen, että olet valmiina jälleen seuraavaan lämmityskauteen, kun syksyllä ensimmäiset kylmemmät ilmat saapuvat, toteaa toimitusjohtaja Hannu Murtokare Nuohousalan Keskusliitosta.
Lisäksi Murtokare huomauttaa, että talvella hoidettu nuohous antaa kiinteistönomistajalle syksyllä vapauden alkaa lämmittää tulisijaa heti viileiden ilmojen tultua.
Nuohousalan Keskusliitto muistuttaakin, että nuohoamaton tulisija polttaa puita heikommin, varaa huonommin lämpöä ja tuottaa päästöjä enemmän. Myös nokipalojen riski kasvaa, jos hormiin jäänyttä palamisjätettä ei puhdisteta säännöllisesti pois.
– Nokipalossa hormin lämpötila nousee rajusti, joka voi johtaa piipun rakenteiden vaurioihin ja sitä kautta palon pääsyn rakennuksen rakenteisiin, kertoo toimitusjohtaja Murtokare.
Nuohousalan Keskusliiton tiedotteessa korostetaan, että tulisijaa käyttäessä kiinteistöstä on löydyttävä tarvittava määrä palovaroittimia eli yksi varoitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Myös häkävaroitin olisi suositeltavaa löytyä jokaisesta kiinteistöstä, jossa tulisijoja käytetään. Tulisijan ja piipun lähiympäristö on syytä pitää vapaana ylimääräisestä tavarasta, jolla pienennetään paloriskiä.
Kodista olisi syytä löytyä myös alkusammutusvälineet kuten sammutuspeite ja käsisammutin vahinkotilanteiden varalta ja alkusammutustaitoja on hyvä opetella tai kerrata.