Analyysi: Keskusta on Vaasan vaalipiirin suurin puolue – ja aikoo sellaisena pysyäkin

Kaikki nykyiset keskustan kansanedustajat pyrkivät jatkokaudelle, samoin mukana on jo viime vaaleissa hyvin menestyneitä haastajia, toimittaja Pirkko Wilen kirjoittaa
Eduskuntavaalit 2019

Vaarallisimmat vastustajat ovat passiivisuus ja apatia, eivät muut puolueet.

Vaasan vaalipiirin keskustalaisilla on taistelutahtoa. Omiin voimiin luotetaan. Samalla moni muistuttaa vaalituloksen riippuvan myös siitä, miten valtakunnallinen kampanjointi sujuu ja miten puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä pärjää vaalikeskusteluissa.

Ehdokaslistaa keskustalaiset pitävät hyvänä. Kaikki istuvat kansanedustajat ovat mukana. Heillä on hyvät resurssit, valmiit tukiryhmät ja taito kampanjointiin. Mukana on useita nälkäisiä haastajia, joilla on jo kokemusta aiemmista vaaleista.

Keskusta hyötyy siitäkin, että kokoomus epäonnistui ehdokasasettelussaan Kokkolassa, ja oppositio on vaalipiirissä heikko.

Tutkijatohtori Jussi Westinen kuvailee Vaasan vaalipiiriä muita konservatiivisemmaksi ja oikeistolaisemmaksi. Muitakin eroja on.

– RKP on poikkeuksellisen vahva, vasemmisto heikompi kuin muualla eikä
vihreillä ole ollut vielä yhtään kansanedustajaa.

Vaasan vaalipiirin erityispiirteisiin kuluu sekin, että keskustalaisilla ei ole ollut sanansijaa kokoomuksen ja ruotsalaisten hallitsemassa Pohjanmaan maakunnassa.

Keskusta on ylivoimainen Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, mutta raja niiden välillä on jyrkkä. Äänestäjät eivät juuri sitä ylitä.

Tätä seikkaa Westinen ei ole erityisesti tutkinut, mutta muistaa heti, että Itä-Suomen uusissa suurissa vaalipiireissä annettiin viime vaaleissa 80 prosenttia äänistä ”oman maakunnan” ehdokkaille.

Myöhemmin Westinen palaa aiheeseen tekstiviestillä. Hän on tehnyt laskutoimituksia.

– Viime vaaleissa Antti Kurvinen sai 92 prosenttia äänistään Etelä-Pohjanmaalta
ja Mika Lintilä 92 prosenttia äänistään Keski-Pohjanmaalta, pääosin muutaman kunnan alueelta.

Uskollisuus oman kunnan, seutukunnan tai maakunnan ehdokkaalle näyttäisi
Vaasan vaalipiirin tulosten mukaan olevan nimenomaan keskustalaisten piirre. Esimerkiksi koko vaalipiirin ääniharava, demarien Jutta Urpilainen, keräsi neljä vuotta sitten kannatuksensa tasaisesti koko vaalipiirin alueelta. Samoin oli kokoomuksen Paula Risikon laita.

Viidellä kansanedustajallaan keskusta on ylivoimaisesti vaalipiirin suurin puolue. Perussuomalaiset ja RKP saivat viime vaaleissa kolme paikkaa, kokoomus ja SDP kumpikin kaksi ja kristilliset yhden.

Nyt gallupit eivät paljon lupaa, mutta keskustalaiset ennustavat: ”Kova kisa käydään ja asemat pidetään”.

Kokoomus ja demarit tavoittelevat molemmat kolmatta paikkaa. Tätä kisaa käydään lähes pelkästään Vaasassa. Demarilistalla on uusia tulokkaita, mutta listan ainoa kova nimi on edelleen Urpilainen, joka viime aikoina on ollut kovin hiljainen.

RKP on saanut uutta pontta sairaalakeskustelusta ja voi jopa lisätä paikkamääräänsä, mutta kristillisillä on työtä ainoan paikkansa säilyttämisessä.

Vihreillä on ensi kertaa täysi lista. Historian ensimmäiseen eduskuntapaikkaan Vaasan vaalipiirissä he tarvitsisivat yli 13 000 ääntä. Se on melkoinen urakka.

Perussuomalaisilla on ollut suuria ongelmia. Kaikki viime vaaleissa valitut edustajat ovat siirtyneet muihin puolueisiin: Maria Tolppanen demareihin, Veli-Matti Saarakkala ja Reijo Hongisto sinisiin.

Tolppanen ja Saarakkala eivät enää ole ehdolla, sen sijaan Hongisto pyrkii jatkokaudelle kansalaispuolueen kanssa vaaliliitossa olevalta sinisten listalta.

Vaaliliiton odotettiin merkitsevän kisaa lähinnä kansalaispuolueen Pia Katteluksen ja sinisten Hongiston välillä, mutta viime metreillä sinisten listalle ilmoittautui myös ex-ministeri Raimo Vistbacka, jonka vaalipäällikkönä Hongisto on aikoinaan toiminut. Tästä syntyy oma jännitysmomenttinsa: kuka tästä lopulta hyötyy?

Perussuomalaisten listan tunnetuimmat ehdokkaat lienevät ”varakansanedustaja” Juha Mäenpää Ilmajoelta ja sosiaalisessa mediassa kampanjoiva Mauri Peltokangas Kaustiselta.

Liike Nyt ei ole saanut jalansijaa Vaasan vaalipiirissä. Seitsemän tähden liikkeellä on nimettyjä ehdokkaita, mutta heitä ei tunneta.

Keskustan nykyiset kansanedustajat Mikko Savola, Tuomo Puumala, Lasse Hautala, Antti Kurvinen ja Mika Lintilä pyrkivät kaikki jatkoon.

Rehtori Pasi Kivisaari Seinäjoelta ja piirin puheenjohtaja, koulutusjohtaja Esko Lehtimäki Teuvalta eivät viime vaaleissa jääneet kauas Lintilästä, joka oli keskustalaisista viimeinen läpimenijä. Nyt kuitenkin ministerin tehtävä on voinut nostaa Lintilän osakkeita.

Myös soten kaatuminen voi vauhdittaa niin Lintilän kuin Puumalankin vaalityötä: pieni Keski-Pohjanmaa on taas uhattuna.

Muut keskustan ehdokkaat ovat puoluevaltuuston varapuheenjohtaja, yrittäjä Rami Ala-Nisula Kurikasta, yrittäjä Anne Niemi Vimpelistä, rehtori ja maanviljelijä Antti Joensuu Alajärveltä, maatalousministerin erityisavustajana toiminut elintarviketieteiden kandidaatti Risto Lahti Ilmajoelta, projektipäällikkö, filosofian maisteri Tuija Leivo-Rintakorpi Vetelistä, 19-vuotias koulunkäynnin ohjaaja Otto
Luoma Kokkolasta, hoitotyön opettaja, hallintotieteiden maisteri Kati Ojaniemi Seinäjoelta, kirurgi, ylilääkäri Harri Rajakorpi Seinäjoelta ja poliisi ja yrittäjä Anne Rintamäki Vaasasta.

Rahaa Vaasan vaalipiirissä kuluu.

Rahaa Vaasan vaalipiirissä kuluu. Vaalibudjetit ovat perinteisesti olleet suurempia kuin monissa muissa vaalipiireissä.

Kun oli tiedossa, että keskustan listalle on kansanedustajien lisäksi tulossa myös aiemmissa vaaleissa pohjatyötä tehneitä haastajia, ei uusia nimiä ollut ruuhkaksi asti. Kukapa olisi valmis satsaamaan viisinumeroisen summan, jos mahdollisuuksia ei näytä olevan.

Tämä karsi etenkin naisehdokkaita. Heitä listalla on nyt vain kolme.

Keski-Pohjanmaalta asetetaan neljä ehdokasta. Kahden kansanedustajan lisäksi mukaan mahtui alle 20-vuotias mies ja yksi nainen. Etelä-Pohjanmaalla naisehdokkaita etsittiin kunnes lista oli lyötävä kiinni.

Nyt keskustasta todetaan, että turha surra: listahan on hyvä ja ammattijakauma monipuolinen. On joukko hyviä ehdokkaita, jotka oikeasti halusivat lähteä mukaan.