Ammatiliitto Pro pohtii tukilakkoja rahoitusalan neuvottelujen vauhdittamiseksi – ”On mahdollista, että kiista pitkittyy pitkälle kevääseen“

Työmarkkinat

Ammattiliitto Pron hallitus kokoontuu ensi viikon perjantaina pohtimaan jatkotoimia rahoitusalan työkiistan vauhdittamiseksi.

Esillä on puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan muun muassa se, mitkä muut alat ovat tarvittaessa valmiita tukemaan rahoitusalan neuvotteluja tukilakoilla.

Pro ja nordealaisten Nousu hylkäsivät valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen viime viikolla. Uusia tapaamisia sovittelun jatkamiseksi ei ole tällä erää sovittuna.

– Tässä on olemassa mahdollisuus, että tämä kiista pitkittyy pitkälle kevääseen, Malinen sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Hänen mukaansa työtaisteluvalmius on rahoitusalalla erittäin korkealla.

Alan edellistä työtaistelua oli tukemassa ict-ala, mutta Malisen mukaan on mahdollista, että tukea tulee nyt sellaisiltakin aloilta, jotka eivät ole suoraan kytköksissä rahoitusalan työehtosopimukseen.

Alan ylityökielto on ollut voimassa joulukuulta. Kahden päivän lakkoja on ollut kaksi vuodenvaihteen molemmin puolin.

Keskeinen kiistakysymys koskee sitä, pitäisikö työnantajalla olla oikeus määrätä ihmisiä viikonlopputöihin vai ei.

Pro on teettänyt viikonlopputyöstä sovintoesityksen jälkeen pikakyselyn, johon vastasi yli 3 000 rahoitusalan toimihenkilöä, asiantuntijaa ja esimiestä. Heistä 40 prosenttia ilmoitti olevansa halukkaita tekemään viikonlopputöitä vapaaehtoisesti.

Pron mukaan työnantajapuoli onkin rakentanut alalle keinotekoisen ongelman.

– Vapaaehtoisia riittää, direktiota ei tarvita. Meidän mielestämme vahvin tae sille, että työntekijöitä riittää viikonlopputöihin, on se, että niistä sovitaan, sanoi johtaja Antti Hakala Prosta.

Työnantajien Palta puolestaan katsoo, että viikonlopputyöjärjestelmä ei voi perustua pelkkään vapaaehtoisuuteen.

– Asiakaspalvelun pitää toimia kaikissa olosuhteissa. Uudistuva rahoitusala tarvitsee pysyvän ja helposti käyttöön otettavan työaikajärjestelmän, jonka sisältö ja kustannustaso ovat etukäteen työnantajan tiedossa, Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi tiedotteessa keskiviikkona.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoesitys lähti siitä, että viikonlopputyön käyttöönotosta olisi ensisijaisesti sovittu paikallisesti.

Jos paikallisia ratkaisuja ei olisi saavutettu, olisi työantajalla tietyin rajoituksin mahdollisuus määrätä toimihenkilöitä viikonlopputöihin.

Viikonlopputyön määrä olisi rajattu yhteen viikonloppuun kuukaudessa ensi vuoden heinäkuun loppuun saakka.

Painavasta henkilökohtaisesta syystä rahoitusalan toimihenkilöt olisivat voineet kieltäytyä viikonlopputyöstä.