Amiraali: Venäjän laajennettava toimia Arktisella
Venäjän laivaston amiraali Nikolai Yevmenov kertoo, että Venäjä haluaa ulottaa toimintaansa Arktisella aiempaa laajemmalle alueelle.
Asiasta kertoo amerikkalainen Newsweek-lehti.
YK:n merioikeusyleissopimus (UNCLOS) turvaa jokaiselle Pohjoisen jäämeren rannikkovaltiolle Venäjälle, Norjalle, Kanadalle, Yhdysvalloille ja Tanskalle 200 merimailiin ulottuvan talousvyöhykkeen.
Jos mannerjalusta ulottuu pidemmälle kuin talousvyöhykkeen enimmäisraja, valtion pitää perustella tieteellisesti mannerjalustakomissiolle, miten pitkälle se voi merioikeussopimuksen perusteella ulottua. Arktisella alueella Pohjoisen jäämeren rantavaltioiden mannerjalustat kattavat suuren osan jäämerta.
Venäjä esitti jo vuonna 2001, että sen talousaluetta tulisi laajentaa alueen mittavien öljy- ja kaasuvarojen takia. Tuolloin ehdotus torjuttiin YK:ssa. Kreml jätti samansisältöiset vetoomukset myös vuosina 2015 ja 2021.
Nyt amiraali Yevmenov katsoo, että Venäjän pitäisi vaatia toimialueensa kasvattamista entistä voimakkaammin puolustusliitto Naton laajenemisen ja liittoutuneiden ”aggressiivisen politiikan” vuoksi.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 muutti merkittävästi Euroopan turvallisuusrakennetta. Yhtenä sodan seurauksista Suomi haki jäsenyyttä Natossa. Suomesta tuli liittouman jäsen 4.4.2023.
Vaikka arktista aluetta on totuttu pitämään rauhanalueena, ilmapiiri Arktisella on kiristynyt Ukrainan sodan vuoksi.
Amiraali Yevmenov sanoo, että alue on kriittisen tärkeä Venäjän kansallisen turvallisuuden kannalta. Hänen mukaansa alueella on havaittu entistä enemmän ulkomaalaista sotilaallista toimintaa. Amiraali katsoo, että kyse on ulkovaltojen kiinnostuksesta valtavia luonnonvaroja kohtaan.
Amiraali näkee, että Venäjän etu edellyttäisi sitä, että maa voisi hyödyntää luonnonvaroja kauempaa kuin 200 merimailin säteeltä. Lisäksi Yevmenov sanoo, että Koillisväylästä eli Pohjoisesta meritiestä tulisi ottaa irti kaikki hyöty.
Amiraali Yevmenov johti Venäjän Pohjoista laivastoa vuosina 2015–2019.
Tuona aikana Venäjä kehitti kykyjään esimerkiksi tuomalla alueelle uusia sukellusveneitä ja muita aluksia. Lisäksi Venäjä rakensi alueelle uusia tukikohtia ja modernisoi vanhoja satamia.