Aluetutkija Timo Aro komppaa Kurvisen hajautusajatuksia SK:ssa – "Korkeakoulutus on alue- ja väestökehityksen supervoima"

Koulutuspolitiikka

Alueiden kannattaa panostaa kaikin voimin korkeakoulutukseen tavoitteluun, näkee aluetutkija Timo Aro.

– Henkilökohtaisesti on vaikea ymmärtää 2020-luvulla sellaista aluetta tai niitä alueen toimijoita, jotka eivät halua tavoitella omalle alueelleen yliopistoa tai eivät ole valmiita taistelemaan sen eteen, Aro kirjoittaa Satakunnan Kansassa.

Aro muistuttaa, että ”korkeakoulutus jos mikä on alue- ja väestönkehityksen supervoima”. Aluetutkija näkee, että tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) korkeakoulutuksen tie on hajauttamisen tie.

– Peruspilareita ovat koulutusvastuiden lisääminen nykyisille korkeakouluille ja yliopistokeskusten aseman vahvistaminen. Kurvinen ei liputa uusien yliopistojen puolesta, mutta näkee yliopistokeskukset eräänlaisina miniyliopistoina.

Porin kaupunginvaltuustossa vihreiden sitoutumattomana valtuutettuna istuva Aro näkee ministerin viestin suorana syöttönä Porin yliopistokeskuksen lapaan.

– Nykyisestä kuudesta yliopistokeskuksesta Pori on lähimpänä miniyliopistoa kaikilla keskeisillä tunnusluvuilla.

Porin yliopistokeskuksella on Aron mukaan mahdollisuus olla suunnannäyttäjä ja keulakuva yliopistokeskusmallin modernisoinnissa.

– Ensimmäinen askel on vahvistaa kaikin käytettävissä olevin keinoin Porin yliopistokeskuksen toimintaedellytyksiä. Tämä liittyy muun muassa ylioppilaspohjaisten aloituspaikkojen lisäämiseen, Turun ja Tampereen yliopistojen läsnäolon lisäämiseen alueella ja rohkeutta itse nostaa kunnianhimon rima korkeammalle.

Aron mukaan porilaiset tsemppilauseet ”ei tuu onnistuu”, ”ain sitä yrittää voi” tai ”on tos ny jotai ideaa” on käännettävä vahvuudeksi.

– Jälkipolvet eivät katso hyvällä, jos nyt annetaan periksi ennen kuin taistelu on edes alkanut.

Kurvinen kiittelee Twitterissä Aroa myötämielisestä suhtautumisesta ajatuksiinsa korkeakoulutuksen kehittämisestä.

Kurvisen koulutuslinjaukset saavat tukea myös Keskuskauppakamarin toimitusjohtajalta Juho Romakkaniemeltä.

Romakkaniemi katsoo Twitterissä Kurvisen olevan oikealla asialla. Romakkaniemen mukaan uusien tutkinnonanto-oikeuksien myöntäminen parantaa alueiden ja koko Suomen kilpailukykyä.

– Kauppakamarit kannattavat kaikkien Suomen alueiden kehittämistä vahvuuksien kautta ja edellytyksiä korkealle osaamiselle luoden!

Kurvisen mukaan kaikkia korkeakoulutuksen laajennuksia 1950-luvulta lähtien on vastustettu samoilla argumenteilla Oulun ja Tampereen yliopistoista lähtien.

– OAJ ja Akava vastustivat 1990-luvulla AMK:ja. Aina laajennus lisännyt lopulta Suomen hyvinvointia ja kilpailukykyä, Kurvinen tviittaa.