Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Henkilö
Karina Jutilan mielestä keskustan kannattaisi hajauttaa valtaa erottamalla pääministerin ja puolueen puheenjohtajan tehtävät toisistaan. (Kuva: Jaakko Martikainen)

Ajatuspajan johtajan mielestä informaatioähky vaikeuttaa politiikan tekoa – "Aika kaipaa kipeästi lahjakkaita, perehtyneitä, selkeitä ja rohkeita poliitikkoja"

Karina Jutila kiinnostui yhteiskunnallisista asioista jo lapsena. Nyt hän nauttii, kun saa tuottaa tietoa päättäjien hyödynnettäväksi.
Pekka Pohjolainen 22.7.2018 10:00, muokattu 22.7.2018 14:57
a– a+
Henkilö

Eerikinkadun ja Albertinkadun kulma Helsingin Kampissa on kuin pieni muun Suomen konsulaatti keskellä pääkaupunkia.

Samasta rapusta löytyy pellervolaista taloustutkimusta, alkiolaista sivistystoimintaa – ja ajatuspaja e2. Kaksi vuotta sitten Karina Jutilan johtama ajatushautomo jätti viestintähankkeet ja muut projektit ja keskittyi puhtaasti tutkimukseen.

Nyt e2 tuottaa tietoa kaikille päättäjille puoluekannasta riippumatta.

– Olen tosi otettu, jos meidän julkaisujamme käytetään kaikkien vastuullisten puolueiden kehittämisessä. Ja että puolueet ottaisivat entistä paremmin paikkansa demokratiassa, Jutila pohtii.

Keskusta on yksi e2:n taustayhteisöistä. Puolueen leivissä välillä itsekin ollut Jutila ei pidä sitä ongelmana pajansa tutkimustyön uskottavuudelle.

– Minulla on oma poliittinen taustani, mutta muutenhan porukat ovat vahvasti tutkijoina meritoituneita. Ja missään nimessä esimerkiksi rekrytoinneissa ei haeta muuta kuin huippuosaajia, hän painottaa.

Jutilalle itselleenkään puolue- ja tiedeihmisen sisäinen yhteensovittaminen ei ole ollut ongelma. Tutkijan identiteetti on niin vahva, että omalle tekemiselleen on pakko olla rehellinen.

Jutilan kiinnostus politiikkaan ja yhteiskunnallisiin asioihin sai alkunsa jo lapsuudessa.

Kun Jutila oli pieni, hänen isänsä vammautui vaikeasti auto-onnettomuudessa. Kun vanhemmat sisarukset olivat koulussa ja äiti töissä, Jutila seurasi kotona isänsä kanssa tiiviisti television ja radion uutisia ja ajankohtaisohjelmia.

– Kun se yksi huone oli hänelle sillä hetkellä se maailma, hänellä oli aikaa vastata kysymyksiin. Ehkä se ei ollut ihan tavallista dialogia tänä päivänä ajatellen, kun pikkulapsi kyselee politiikasta. Mutta minä rupesin silloin utelemaan, mitä nämä uutiset tarkoittavat, kuka on YK:n pääsihteeri ja kaikenlaista.

Poliitikon uraa Jutila kertoo harkinneensa vielä valtio-oppia opiskelemaan lähtiessään. Tutkimustyö vei kuitenkin mennessään. Nyt hän kokee omakseen tiedon tuottamisen politiikan etulinjassa oleville.

– Semmoisen tiedon tuottaminen, joka auttaa ymmärtämään yhteiskuntaa ja ennakoimaan, havahduttamaan tarvittaessa.

Jutila sanoo seuranneensa poliitikkojen työtä niin läheltä, ettei riemuitse heidän möhlinnöistään tai joutumisestaan vaikeuksiin. Paljon suurempaa tyydytystä antaa, kun pystyy auttamaan heitä pärjäämään työssään – puoluekannasta riippumatta.

– Koska vastuupaikoille joutuneet ja päässeet tarvitsevat kyllä tuen työlleen.

Jutila istui myös professori Juho Saaren eriarvoistumistyöryhmässä pohtimassa demokratian kehittämistä.

Jutila huomauttaa, että demokratiaan liittyvät kysymykset ovat mitä suurimmassa määrin myös eriarvoisuuskysymyksiä. Siitä kertoo vaikkapa se, että viime eduskuntavaaleissa korkeasti koulutetuista nuorista aikuisista äänesti noin 80 prosenttia ja peruskoulun suorittaneista vain noin 30.

– Jos tämä jatkuu ikäluokasta ja sukupolvesta toiseen, niin tämän polun päässähän on luokkayhteiskunta.

– Ei meidän demokratiamme voi olla vain hyvinvoivien demokratia, hän tähdentää.

Jutilan mielestä puolueet ovat edelleen välttämättömiä parlamentaarisen demokratian välineiksi ja operatiiviseen vallankäyttöön.

Kansalaisten identiteettiin ne eivät enää juuri ulotu, vaan ovat nykyisin enemmän käyttötavaraa vaaleissa. Puoluekanta vaihtuu, ja vanhanaikaista puolueuskollisuutta ei juuri ole.

Poikkeus on vasemmistoliitto, jonka kannattajat kokevat poliittisen kantansa vahvaksi osaksi identiteettiään.

Myös keskustassa nojaillaan Jutilan mielestä vanhentuneisiin käsityksiin omasta puolueesta.

– Vaalikannatus on aina ohittamaton juttu. Ja nyt on nähty, että se kannatus voi vaaleista riippuen heilahtaa sieltä runsaasta neljästä prosentista runsaaseen 20 prosenttiin. Eli on täysin mahdoton perustella millään faktalla, että olisi olemassa joku satojen tuhansien äänestäjien joukko, joka äänestää keskustaa. Voi äänestää, mutta voi olla äänestämättä.

On täysin mahdoton perustella millään faktalla, että olisi olemassa joku satojen tuhansien äänestäjien joukko, joka äänestää keskustaa.

Karina Jutila

Vaikka Suomen talous on noussut kuluvalla vaalikaudella kohisten, keskustan kannatuksessa Suomen kunnostamista ei ole palkittu.

Jutila sanoo pohtineensa sitä, miten samojen virheiden toistamista sykleissä voisi välttää. Ainakin valtaa kannattaisi hänen mielestään hajauttaa erottamalla pääministerin ja puolueen puheenjohtajan tehtävät toisistaan.

Jutila muistuttaa, että puoluejohtajan tehtävä liittyy suurelta osin vaaleihin, kannatukseen ja järjestötoimintaan. Myös mediasuhteet, aatteellinen työ ja varainhankinta ottavat osansa.

– Tehtävien määrä on valtava. Siinä pitäisi olla sellainen henkilö, joka on hyvä tekemään juuri sitä. Ja keskustan puoluekokouksesta sanotaan, että sillä on viisautta valita hyvä johtaja tuolle paikalle.

Jutila muistuttaa, että puoluejohtajuudessa on kyse kilpailuasetelmassa pärjäämisestä ja vaalien voittamisesta. Pääministeriys on taas käytännössä maan vaativin poliittinen tehtävä, jossa on keskityttävä maan menestykseen, kansalaisten hyvinvointiin ja globaaleihin ongelmin.

– Kokonaisuus on yksinkertaisesti mahdoton yhden ihmisen hoidettavaksi, hän summaa.

Jutila muistuttaa, että vaikka keskustassa on sadan vuoden aikana ollut vahvoja johtajia, rinnalla on aina ollut myös muita, jotka ovat vastuullisesti auttaneet puheenjohtajaa, vaikka samalla ovat rakentaneet omaa uraansa.

– Kyllä leveä kärki on ollut tyypillisempi kuin kapea kärki.

Jutilan mielestä puolueiden pitää myös uskaltaa nostaa henkilöitä esiin. Keskustassakin pitäisi tunnistaa, että puolueen perinteinen ajattelu siitä, että kaikki ehdokkaat ovat samalla viivalla ja yhtä tärkeitä, ei käytännössä pidä paikkaansa.

– Tarvitaan kärkiehdokkaita, joitten menestyksestä hyötyvät kaikki, hän muistuttaa.

Jutilan mielestä aika kaipaa kipeästi lahjakkaita, perehtyneitä, selkeitä ja rohkeita poliitikkoja.

Linjaltaan ennustettava, tiedollisesti vahva ja oman viestinsä arvoihinsa ja havaintoihinsa perustava poliitikko pärjää tutkijan mukaan millä tahansa areenalla.

Vaikeaksi politiikka käy Jutilan mukaan silloin, jos informaatioähky, eri areenat ja kiire hämmentävät työpäivän niin, että kyky kuulla edes omia ajatuksiaan katoaa.

– Minusta tuntuu, että tässä ajassa erottuvat poliitikot, jotka pystyvät irrottamaan itsensä siitä kiireestä ja joiden ajatus ulospäin näyttää kirkkaalta. Ja monesti nämä tyypit ovat vähemmän äänessä kuin enemmän. Eli harvemmin, mutta parempaa.

Karina Jutilan ja hänen perheensä vapaa-ajan täyttävät yhteinen aika lasten kanssa, liikunta ja koirat. (Kuva: Jaakko Martikainen)

Politiikan uutisia seuratessaan Jutila sanoo väsyneensä myös agendan kapeuteen. Julkiseen keskusteluun tuntuu mahtuvan yleensä yksi aihe kerrallaan. Kaikki kaluavat samaa luuta.

Uutisoinnissa Jutilaa ärsyttää myös tyypillinen tapa hakea argumentille vasta-argumentti.

– Eli ollaan kuin nyrkkeilykehässä. Ja toisaalta kaipaan myös sitä, että saisi taas uutisten kautta tietää myös kiinnostavista lainsäädäntöhankkeista, jotka ovat ihan tavallisia.

Jutilalle itselleen politiikka ei ole enää koko ajan elämää määrittävä asia, vaikka myös puoliso, pitkän linjan politiikan toimittaja Heikki Vento kirjoittaa siitä työkseen.

– Joitakin vuosia sitten se ehdottomasti oli joka hereilläolon hetkessä tavalla tai toisella läsnä, Jutila myöntää.

Nyttemmin etäisyyttä politiikkaan on ollut tarpeen ottaa, koska ylikuormittuneessa tilassa ei uusia ideoita ja luovaa ajattelua synny.

Nyt Jutilan ja hänen perheensä vapaa-ajan täyttävät yhteinen aika lasten kanssa, liikunta ja koirat.

– Espanjanvesikoira ja islanninlammaskoira, iso ja pieni, vanha ja nuori, hän täsmentää.

– Sitten me ollaan paljon saaristossa, ihan kädet mullassa ja varpaat vedessä, Jutila kertoo.

Juttu on julkaistu alun perin Suomenmaan viikkolehdessä 13.4.2018. Lehden voit tilata täältä .

Lue myös

Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan

Ethel Caterham on viimeinen elossa oleva ennen vuotta 1910 syntynyt henkilö
8.7.2025 22:30

Sovellus voi ohjata retkeilijän väärään paikkaan – katso Metsähallituksen vinkit

Kartta- ja navigointisovellukset toimivat usein hyvin taajamissa, mutta syrjemmässä ja luontoretkikohteiden suhteen kannattaa...
8.7.2025 22:00

Tutkimus: Äitien masennusoireille selitys raskausajalta

Turun yliopiston uudesta tutkimuksesta selviää, että naisilla, jotka kokivat masennus- tai ahdistusoireita raskauden...
8.7.2025 21:30

Aihetunnisteet

ajatuspaja e2 e2 jutila karina jutila

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Keskiaikainen tapa palasi Suomeen
Uutiset | 7.7.2025 22:00
Puola aloitti toimet – miten käy vapaan liikkuvuuden?
Uutiset | 7.7.2025 19:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Synkkä Ukraina-arvio: Liian monta virhettä
Uutiset | 1.7.2025 21:48
Kekkosenkin konsti on pelastanut suomalaisten henkiä jo 50 vuotta
Uutiset | 1.7.2025 20:45
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30

Uusimmat

Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan
Uutiset | 8.7.2025 22:30
Sovellus voi ohjata retkeilijän väärään paikkaan – katso Metsähallituksen vinkit
Uutiset | 8.7.2025 22:00
Tutkimus: Äitien masennusoireille selitys raskausajalta
Uutiset | 8.7.2025 21:30
Yksi omaisuusrikos tapahtuu yhä harvemmin, mutta heinäkuussa kannattaa pitää silmät auki
Uutiset | 8.7.2025 21:02
Häkellyttävän moni suomalainen ajaa, vaikka ei olisi ajokunnossa
Uutiset | 8.7.2025 20:00
Lapsiin kohdistettu mainonta muutoksessa
Uutiset | 8.7.2025 19:00
Purra huhuista EU:n uudesta velkavälineestä: Emme hyväksy
Uutiset | 8.7.2025 17:25
Trumpin aiheuttama epävarmuus jää leijumaan kauppasopimusten solmimisen jälkeenkin
Uutiset | 8.7.2025 16:23
Maasto- ja metsäpalot riivaavat Ranskaa ja Espanjaa
Uutiset | 8.7.2025 16:21
USU: Stubbin pojan valinnasta Upin tehtävään jo 13 kantelua
Uutiset | 8.7.2025 15:55
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kekkosen sukupolvesta on elossa enää yksi ihminen – kaikkien aikojen vanhin omassa maassaan
Uutiset | 8.7.2025 22:30
Sovellus voi ohjata retkeilijän väärään paikkaan – katso Metsähallituksen vinkit
Uutiset | 8.7.2025 22:00
Tutkimus: Äitien masennusoireille selitys raskausajalta
Uutiset | 8.7.2025 21:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Julkinen talous on kansalaisten palvelija, ei isäntä
Mielipide | 1.7.2025 12:46
Lukijalta: Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen
Mielipide | 1.7.2025 12:52

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste