Äitiysfysioterapiaa kaikille synnyttäneille ja keskenmenojen hoitopolku kuntoon – keskustan avaukset tulevat tarpeeseen, piiripomo Sonja Hällfors sanoo

Väestöpolitiikka

Synnyttäneillä äideillä tulee olla oikeus äitiysfysioterapiaan, ja sitä varten voitaisiin myöntää esimerkiksi palveluseteli, keskusta esittää väestöpoliittisessa linjauksessaan.

Puolue ehdottaa myös kansallista palvelupolkua keskenmenojen hoitoon. Toivotun raskauden keskeytyminen voi olla elämää järisyttävä tapahtuma, ja perheiden psykososiaalista tukea tulee tehostaa, keskusta linjaa.

Keskustan Uudenmaan piiriä johtavan Sonja Hällforsin mukaan esitykset ovat lämpimästi tervetulleita.

– Isossa osassa neuvoloista kiinnitetään heikosti huomiota äidin fyysiseen palautumiseen. Jälkitarkastuksessa – jos sitä ylipäätään korona-aikana järjestetään – ei paneuduta esimerkiksi vatsalihasten erkaumiin tai lantionpohjalisten tilanteeseen. Moni äiti käy omalla kustannuksella äitiysfysioterapeutin vastaanotolla synnytyksen jälkeen. Palautuminen raskaudesta ei saisi kuitenkaan olla lompakon koosta kiinni, Hällfors toteaa tiedotteessa.

Toivotun raskauden keskeytyminen on suuri inhimillinen tragedia, Hällfors sanoo.

– Kun toivottua lasta ei tulekaan, täytyy terveydenhuollosta löytyä nopeasti niin fyysistä kuin psykososiaalista apua keskenmenosta selviämiseen.

– Samalla kun keskenmenon kokeneiden perheiden tukea parannetaan, on välttämätöntä korjata perhevapaauudistuksen lausuntokierrokselle lähteneessä esityksessä oleva heikennys lapsikuolemaperheiden tukeen. Perhevapaauudistus ei saa olla heikennys perheille, eikä varsinkaan lapsikuolemaperheille.