Keskustan Saarikko: Lapsikuolemaperheitä koskeva heikennys täytyy korjata perhevapaauudistuksesta

Perhevapaauudistus

Hallituksen esittelemä perhevapaamallin luonnos lyhentää korvattavia vapaita vanhemmilta, joiden lapsi syntyy kuolleena.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko pitää sitä virheenä, joka täytyy korjata.

– Sanon reilusti, että luulenpa että tuo kanta tai tuo tieto siitä, että pykälämuutokset isossa uudistuksessa johtaisivat heikennukseen vauvakuolemaperheissä, ei taatusti ollut kenenkään poliittisen päättäjän, ja tuskin yhdenkään virkavalmistelijankaan tarkoitus, Saarikko sanoo.

Häneltä kysyttiin asiaa keskustan väestöpolitiikkaa koskevassa tiedotustilaisuudessa. Saarikko sanoo keskustan haluavan, että kyseistä kohtaa viilataan perhevapaauudistuksen lausuntokierroksen jälkeen tai viimeistään valiokuntavaiheessa eduskunnassa.

– Tuo on asia, joka pitää korjata niin, että oikeus toipumiseen varmasti elämän monin tavoin raskaimman kokemuksen jälkeen on mahdollista samalla tavalla kuin aiemmin.

Lapsikuolemaperheiden yhdistys KÄPY pitää perhevapaaluonnoksessa esitettyä heikennystä pöyristyttävänä.

Tilanteissa, joissa lapsi syntyy kuolleena, synnyttäjän raskausrahakausi lyhenisi yli kolmella viikolla. Myös kuolleena syntyvän lapsen toisen vanhemman oikeus vanhempainrahaan syntymän yhteydessä heikkenee esityksen mukaan 18 päivästä 12 päivään.

– On pöyristyttävää ja yksiselitteisesti väärin, että uudistus halutaan tehdä lapsen kuoleman kokeneiden perheiden kustannuksella, toiminnanjohtaja Susanna Uittomäki sanoo tiedotteessa.

Yhdistys pettyi myös siihen, ettei luonnoksessa parannettu vanhempainrahakauden aikana kuolleiden lasten vanhempien asemaa.