"Olen valtavan kiitollinen äidistäni ja pojastani" – Anu Vehviläinen kertoo perhesuhteistaan

Kepukaverit

Puhemies Anu Vehviläinen, hänen äitinsä Sirkka Kainulainen ja poikansa Tatu Hiltunen pohtivat Suomenmaan Kepukaverit-sarjassa keskinäistä suhdettaan.

Hiltunen on perheen digituki, ja lapsenlapsen salaviisas huumori on isoäidin mieleen.

Anu Vehviläinen:

”Äitini Sirkka on huolehtinut aina hyvin minusta ja Tatusta

Tatu on meistä kaikista perusteellisin ja järjestelmällisin. On ehkä tullut isäänsä Timoon tässä asiassa? 

Minä olen meistä kolmesta selvästi kärsimättömin. Se ilmenee muun muassa erilaisten vempaimien käyttöohjeiden halveksuntana. Toisaalta politiikan kysymyksissä olen mielestäni pitkäjänteinen.  

Sirkka ja minä olemme aika samannäköisiä, Tatussa on ehkä enemmän isänsä näköä. 

Äidillä on sellaista elämänkokemusta ja historiatajua, joka puuttuu minulta ja Tatulta. Tatu on meidän molempien digituki. 

Soittelen molempien kanssa useita kiertoja viikossa, kerromme arjen ilot ja elämän murheet. Olen valtavan kiitollinen äidistäni ja pojastani.”

Sirkka Kainulainen:

”Anulla ja minulla on varsin samanlainen maku kirjallisuuden suhteen. Erityisesti kotimainen kirjallisuus viehättää, jopa samat kirjat. 

Puhekielen täsmällisyys erottaa meitä. Jos joskus yritän jostain lehden jutusta kertoa, Anu haluaa, että tarkistan täsmällisen siteerauksen, enkä puhu vain sinne päin. Poliitikko Anussa pomppaa esiin! 

Ihailen, kuinka näppärästi Anu puuhaa kodissaan. Huomaan, että minusta on tullut hidas. 

Tatu on aina ollut sopuisa ja kiltti mummin poika. Olemme olleet paljon yhdessä sekä Joensuussa että Iisalmessa. Tatulla on hauskaa, salaviisasta huumoria, josta tykkään. 

Nyt, kun Tatu on nuori aikuinen, hänen kanssaan on mukava jutella erilaisista asioista ja kuulla hänen mielipiteitään. Korona-ajan opiskelijaelämä kuulostaa hankalalle kaikkine varomisineen.”

Tatu Hiltunen:

”Äiti ja mummi ovat toimineet minulle aina hyvinä tsemppareina. Äidin kanssa pääsee toisinaan väittelemään, mummin kanssa on lähes aina astetta rauhanomaisemmat keskustelut. 

Äiti ja mummi ovat kirjallisuuden ja kulttuurin ystäviä, toisin kuin minä. Itseäni kiinnostavat tässä vaiheessa enemmän talouteen, matematiikkaan ja teknologiaan liittyvät hömpötykset. 

Tykkäämme oleilla, tehdä hyvää ruokaa ja vaihtaa ajatuksia keskenämme. Jos tautitilanne olisi parempi, vierailisin mummin luona Savossa useammin. 

Saan aika usein kunnian auttaa sekä äitiä että mummia digitalisaation murroksessa. Yleisimmät ongelmat ovat puhelin- ja tablettipainotteisia.”

Kepukaverit-sarjaa julkaistiin Suomenmaan aikakauslehdessä 2018–2021. Sarja päättyy. Suomenmaan voit tilata täältä. Digilehden irtonumeron voit ostaa täältä.