Airbnb-vuokraus yhä ammattimaisempaa
Asunnonvuokrauspalvelu Airbnb kasvaa kohisten. Yritykseltä saatujen tietojen mukaan Airbnb-palvelussa oli tämän vuoden heinäkuussa yli 5 500 majoituspaikkaa Suomessa.
Majoituspaikkojen määrä on lähes kaksinkertaistunut vuoden takaisesta.
Palvelun kasvaessa sitä käytetään yhä ammattimaisemmin, arvioidaan matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Marasta.
– Meillä tämä toiminta ei ole saanut vielä suuria mittasuhteita, mutta siitä on jo merkkejä olemassa, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.
Ammattimaisemman vuokraajan on otettava huomioon useampia lakeja ja säännöksiä kuin satunnaisen vuokraajan.
Jokaisen Airbnb-palvelun kautta asuntoaan vuokraavan tulisi maksaa vuokraamisesta pääomaveroa, sillä pienetkin vuokratulot ovat veronalaista pääomatuloa.
Todellisuudessa verojen ilmoittaminen voi jäädä monelta vuokraajalta tekemättä.
Verohallinnolla ei kuitenkaan ole tietoa siitä, kuinka iso osa Airbnb:n vuokraajista maksaa veroa, kertoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen.
– Airbnb-ilmiö ei näy meillä mitenkään isosti, Hakkarainen toteaa.
Ammattimaista majoitustoimintaa harjoittavan täytyy noudattaa lakia majoitus- ja ravitsemistoiminnasta.
Silloin majoittujasta pitää esimerkiksi tehdä laissa määritelty matkustajailmoitus. Laki ei kuitenkaan koske satunnaista toimintaa, jota moni Airbnb-asunnon vuokraus on.
Rajanveto ammattimaisen ja satunnaisen toiminnan välillä voi olla vaikeaa. Lain mukaan olennaista on, että toiminnalla tähdätään taloudelliseen tulokseen.
Oman mutkansa asiaan tuo maankäyttö- ja rakennuslaki. Rakennusluvat myönnetään erikseen eri käyttötarkoituksiin rakennettuihin asuntoihin.
Jos asuntoa vuokrataan paljon matkailijoille, voidaan katsoa, että sen käyttötarkoitus on olennaisesti muuttunut ja asunnon vuokraukseen täytyy hakea lupa rakennusvalvontaviranomaiselta.