Ainoa Suomeen haudattu kuninkaallinen eli traagisen elämän – poika riistettiin äidin huostasta 7-vuotiaana, mies menehtyi vankeudessa kaukana puolisostaan
Tällä viikolla tuli kuluneeksi tasan 410 vuotta Ruotsin entisen kuningattaren Kaarina Maununtyttären kuolemasta. Hän menehtyi 13. syyskuuta 1612 Liuksialan kartanossa, joka sijaitsee nykyisen Kangasalan alueella.
Kaarina Maununtytär on ainoa Suomeen haudattu kruunattu kuninkaallinen.
Kaarina Maununtyttärestä ei koskaan pitänyt tulla Ruotsin kuningatarta. Hän oli syntynyt tavalliseen perheeseen vuonna 1550. Isä Måns (Maunu) oli jalkaväen sotilas eli nihti ja äiti Ingrid talonpoikaissäädystä.
Vanhemmat olivat tiettävästi taustaltaan suomalaisia, mutta perhe asui Tukholmassa.
1500-luvun maailmassa säädyillä oli iso merkitys. Aateliset avioituivat keskenään. Erityisesti kuninkaallisten kuului etsiä puolisoitaan ylhäisistä suvuista tai muista kuningasperheistä.
Oli kuitenkin sangen tavallista, että kuninkaallisilla oli useita avioliiton ulkopuolisia suhteita, joista syntyi myös jälkipolvea. Katariina Maununtytärkin oli aluksi Ruotsin kuninkaan Eerik XIV:n rakastajatar.
Varmaa tietoa ei voida sanoa, miten Eerik ja Kaarina toisensa tapasivat. Kertomuksia on siitä, että Eerik olisi nähnyt Katariinan torilla pähkinöitä myymässä. Tutkijat ovat arvelleet kuitenkin pariskunnan kohdanneen kuninkaanlinnan muusikkona toimineen Gert Cantorin luona.
Eerik oli Kaarinaa 17 vuotta vanhempi. Kaarina oli pariskunnan tapaamisen aikoihin arvioilta noin 14-vuotias.
Lokakuussa 1566 pariskunta sai ensimmäisen yhteisen lapsensa Sigridin. Kahta vuotta myöhemmin syntyi poika Kustaa, josta tuli kruununperijä.
Kaarina ja Eerik avioituivat virallisesti heinäkuussa 1568. Seuraavana päivänä Kaarina kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi.
Ruotsin aatelisto oli ollut pitkään syvissä riidoissa kuningas Eerikin kanssa. Eerikin tiedettiin kärsivän hyvin ailahtelevasta luonteesta ja mielenterveydellisistä ongelmista. Se vain mutkisti erimielisyyksiä.
Aatelittoman Kaarinan kruunaaminen kuningattareksi oli aatelistolle viimeinen pisara. Eerik syöstiin vallasta noin kolme kuukautta häiden jälkeen syyskuussa 1568.
Perhe vangittiin ja sijoitettiin aluksi lukkojen taakse Tukholman kuninkaanlinnaan. Kerrotaan, että perheen lapset olivat tuona aikana usein hoidossa leskikuningatar Katarina Stenbockin luona Erikin pahenevien raivokohtausten vuoksi. Stenbock oli viimeisin Eerikin isän kuningas Kustaa Vaasan kolmesta vaimosta.
Kerrotaan myös, että Kaarina oli ainoa henkilö, joka kykeni rauhoittamaan Eerikin raivokohtauksia ja hermoromahduksia.
Kuninkaanlinnan vankeudesta alkoi perheen vankilajaksojen aika. Tulholmasta heidät siirrettiin ensin Turun linnaan, sitten Ahvenanmaan Kastelholmaan ja Ruotsin Gripsholmiin.
Vankeudesta huolimatta perhe eli linnoissa melko ylellistä ja yläluokkaista elämää. Kaarina synnytti vankeusaikojen aikana vielä kaksi lasta, mutta molemmat menehtyivät pieninä.
Kuninkaaksi kruunattu Eerikin veli Juhani pelkäsi kuitenkin Eerikin ja Kaarinan lapsiluvun lisääntymistä ja mahdollista vallankaappausta. Siksi pariskunta lopulta erotettiin toisistaan. Eerik siirrettiin Västeråsin linnaan, Kaarina lapsineen takaisin Turkuun.
Kaarina ei kuitenkaan saanut pitää molempia elossa olevia lapsiaan luonaan. Kustaa riistettiin hänen hoidostaan pois 7-vuotiaana vuonna 1575. Hänet lähetettiin Puolaan.
Eerik kuoli Västeråsin linnassa helmikuussa 1577. Pian sen jälkeen Kaarina vapautettiin yhdessä tyttärensä Sigridin kanssa.
Juhana läänitti Kaarinalle Liuksialan kartanon, jossa Kaarina eli ajan mittapuun mukaan verrattain vaurasta elämää.
Poikaansa Kustaata Kaarina ei kuitenkaan koskaan saanut takaisin. Äiti ja poika tapasivat toisensa Tallinnassa 1596. Kustaa oli silloin 28-vuotias. Hän oli unohtanut äidinkielensä, eikä kaksikko pystynyt juurikaan kommunikoimaan.
Kustaalle ei kuitenkaan annettu lupaa saapua äitinsä mukana Suomeen.
Kustaa siirtyi myöhemmin Venäjälle, jossa tsaari Boris Godunov yritti saada häntä mukaan Ruotsin vallanvaihto-operaatioon.
Kustaan kieltäydyttyä hän joutui Venäjällä vankilaan. Kaarina Maununtyttären poika Kustaa kuoli Venäjällä vuonna 1607.
Kaarina Maununtytär haudattiin kuolemansa jälkeen Turun tuomiokirkkoon. Hänen sarkofaginsa löytyy Turun tuomiokirkosta edelleen.
Kaarinan tytär Sigrid avioitui kahdesti. Hän menetti molemmat puolisonsa heidän kuolemansa vuoksi. Sigrid eli kuolemaansa saakka Liuksialan kartanossa. Hän kuoli vuonna 1633.
