Äänestys alkoholiprosentista menee Rehulan ihon alle – "Vaikeimpia päiviä, mitä tässä talossa on ollut"
Huominen on vaikeimpia päiviä, mitä tässä talossa on ollut, keskustan kansanedustaja Juha Rehula huokaa Suomenmaalle eduskunnassa.
Eduskunta äänestää perjantaina hallituksen esityksestä, jossa kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla myytävien alkoholijuomien prosenttipitoisuus nostetaan 5,5:een.
Entinen perhe- ja peruspalveluministeri Rehula esitteli pohjaehdotuksensa alkoholilain kokonaisuudistuksesta lähes kaksi vuotta sitten, helmikuussa 2016.
Ehdotus ei sisältänyt muutoksia kaupassa myytävien tuotteiden alkoholipitoisuuksiin. Sitten alkoivat neuvottelut hallituspuolueiden kesken, ja nykyinen esitys on kompromissi.
– Tähän kohtaan on kahden vuoden matka. Olen tehnyt aikanaan esityksen, josta näkyy oma mielipiteeni, Rehula toteaa.
– Jokainen toimii tietysti haluamallaan tavalla, mutta tuen sitä mikä on yhdessä sovittu, kaikkine karvoineen.
Rehula sanoo, että prosenttikorotus menee monilla kansanedustajilla ihon alle.
Ryhmäkuri ei sido kansanedustajia ensimmäisessä äänestyksessä perjantaina.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai torstaiaamuna valmiiksi mietintönsä alkoholilaista. Valiokunta pitäisi prosentin nykyisessä 4,7:ssa.
– Minun suositukseni on vihreä linja, kun mietintö on pohjana äänestyksissä, Pekka Puska myhäilee.
Äänestyksestä tulee tiukka, hän ennustaa.
– Luulen, että ennen tätä mietintöä korottajat olivat hiuksenhienossa enemmistössä, mutta nyt on vaikea sanoa. Keskustan kanta on hyvin ratkaiseva.
Keskusta on perinteisesti pienen ihmisen, perheiden ja lasten puolella. Toinen vaihtoehto on vahvojen ihmisten ja rahan puolella.
Pekka Puska
Puska kertoo, että hän aikoo korostaa kovia faktoja eduskunnan torstai-iltaisessa alkoholikeskustelussa.
– Jos juomien keskivahvuutta nostetaan kaupoissa 17 prosentilla ja niitä juomia myydään yli 10 000 myyntipisteessä 40 prosenttia nykyistä halvemmalla, niin kokonaiskulutus ja ongelmat lisääntyvät vuorenvarmasti.
Puska peräänkuuluttaa kansanedustajilta arvoja faktojen lisäksi.
– Keskusta on perinteisesti pienen ihmisen, perheiden ja lasten puolella. Toinen vaihtoehto on vahvojen ihmisten ja rahan puolella, Puska sanoo.
Hän vetoaa myös Helsingin Sanomien maanantaiseen gallupiin , jonka mukaan yli puolet keskustan kannattajista ei halua nelosolutta ja ”limuviinoja” kauppoihin.
Hannu Hoskonen aikoo niin ikään äänestää nykyisen prosentin puolesta ja korotusta vastaan.
– Keskustan on syytä muistaa, että tässä maassa alkoholijuomien saatavuus ei ole koskaan ollut ongelma. Sen liiallinen määrä on ollut jonkinlainen ongelma, hän napauttaa.
Hallituksen esityksessä vaatimus kaupoissa myytävien juomien valmistamisesta käymisteitse poistettaisiin. Hoskonen uskoo, että keskustalaisten kuntien Alkot joutuisivat laittamaan lapun luukulle, kun ginistä valmistettu 5,5 prosentin vahvuinen lonkero siirtyisi kauppoihin.
– Maaseudun Alkojen myyntikate on hyvin ohut. Lonkero varsinkin on hittituote, ja jos se siirretään vähittäiskauppaan, niin myyntikate varmasti putoaa. Alkot tapetaan, Hoskonen jyrähtää.
Hän kuitenkin ennustaa, että hallituksen esitys voittaa äänestyksessä 17 äänellä.
Mikko Alatalo äänestää korotuksen puolesta.
– Maaseudun kauppiaat haluavat sen vetovoimatekijän, muuten ihmiset menevät isommille paikkakunnille Alkon perässä ja ostavat sieltä ruuat samalla.
Epäröiviäkin on.
Seppo Kääriäinen sanoo, että alkoholilaissa kaikki muu on hyvää ja selvää, paitsi prosentti.
– Se on vielä mietinnässä. Valiokunnan mietintö on yksi punnus, mutta ei ainoa.
Sirkka-Liisa Anttila äänestää korotusta vastaan.
– Haitat ovat suuret ja yhteiskunta maksaa. On vähän epärehellistä puhua, että prosenttikorotus on sidottu alkoholiveron 100 miljoonan euron kiristykseen, kun pitäisi kertoa, montako sataa miljoonaa tulee alkoholihaittoja, Anttila sanoo.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta toteaa myös mietinnössään, että ehdotettu veronkorotus ei riitä kattamaan esitetyn alkoholilain uudistuksen seurauksena syntyvää kokonaiskulutuksen kasvua ja sen aiheuttamia kansanterveydellisiä ja taloudellisia menetyksiä.
– Jos alkoholilaki toteutetaan nykyisellä 4,7 prosentilla, sosiaali- ja terveysministeriö arvioi muiden lainmuutosten nostavan kulutusta suunnilleen yhtä paljon kuin esitetty veronkorotus sitä laskisi, eli tällä kombinaatiolla olisi neutraali vaikutus kokonaiskulutukseen, valiokunta lausuu.