Ainutlaatuista luontoamme pitää suojella "ilmastoteoilta"!
On ymmärrettävää, että tiedotusvälineiden on saatava uutisia. Uusia keskustelunaiheita on luotava ja nostettava esiin, jos niitä ei luontevasti muuten ilmaannu. Nykyään ehtymätön lähde on ilmastonmuutos.
Käsittämätöntä on, miksi Yleisradiokin marssittaa studioon ilta illan jälkeen henkilöitä, jotka vain arvostelevat Suomen luonnonhoitoa.
Suomen metsät muuttuvat yhdessä vuodessa hiilinieluista päästölähteiksi. Suomi joutuu maksamaan miljardeja tästä hyvästä. Tosin kuulijoille – ainakaan itselleni – ei ole vielä selvinnyt, kenelle maksamme.
Päivälehtien uutisoinneissa tulee jatkuvasti ilmi myös suuruusluokaltaan valtavia faktavirheitä. Joko toimittajat eivät ymmärrä mitään kirjoittamastaan tai eivät hiukkaakaan vaivaudu tarkistamaan ”faktojaan”.
On ilmeisesti totuttu siihen, että ilmastokirjoittelussa ja puheissa kaikki menee läpi. Samalla mielellä luultavasti joissakin puolueissa valmistaudutaan myös tulevien vaalien ilmastokeskusteluihin.
Turvepellot ovat niin suuria päästölähteitä, että ne pitää poistaa viljelystä. Suomen vilja-aitassa Loimaalla tehdyt tutkimustulokset tosin osoittivat, että hiilidioksidipäästöt kivennäismailta ja turvemailta olivat yksi suuret. Tälle tutkimustulokselle ei paljon painoa annettu. Se ei varmaankaan vastannut joidenkin tahojen ennakko-odotuksia.
Edellisten sukupolvien ojittamat suot pitää ennallistaa. 70 vuotta sitten lapioin kaivetut ojat ovat varmasti muutenkin jo tukkeutuneet. Soilla on syntynyt karmeata jälkeä, kun suojelualueilla hyvään mittaan kasvaneet männyt on kaadettu puskutraktorilla maahan, kaiketi ennallistamisen nimissä.
Suomi on Euroopan metsäisin maa. Pohjoisesta ilmastosta huolimatta metsä kasvaa meillä hyvin. Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan hakkuuaukosta tulee alle kymmenessä, jopa vain viiden vuoden kuluessa, hiilinielu.
Suomen turvemaat soveltuvat erinomaisesti rehunviljelyyn. Nurmiviljelyssä pellot ovat kasvipeitteisiä ympäri vuoden. Suomessa touhutaan kovasti, että nurmipellot pitää vettää.
Satuin katsomaan ruotsalaista ohjelmaa, jossa kerrottiin, miten veden nousu suon pinnalle aiheuttaa metaanipäästöjä. Metaani on 25 kertaa pahempi ympäristökaasu kuin hiilidioksidi.
Miksi Suomessa hiiltä sitovista kasvustoista pitäisi tehdä metaania päästäviä mutalammikoita? Toinen, samaan asiaan liittyvä, vähintään yhtä tärkeä kysymys on: Miten me sitten tulevaisuudessa tuotamme ruokamme?
Suomessa tavallinen luontoa kunnioittava ja sitä suojella haluava on ymmällään. Meille tarjotaan koko ajan asiantuntemusta, jossa oman maamme toimia ympäristön hyväksi vähätellään. Meitä syyllistetään. Meidät uhataan panna Euroopan, varmaan koko maailmankin, maksumiehiksi.
Kuitenkin olemme pääsemässä nopeasti eroon lämmittämiseen käytettävistä fossiilisista polttoaineista, jotka maailman mittakaavassa ovat ne suurin ilmastopeikko.
Välillä on hyvä kuulla, mitä sanoo ja kirjoittaa Petteri Taalas. Hän antaa ymmärtää, että kannattaa säilyttää suhteellisuudentaju – ja lopettaa toisten ruokalautasten tuijottelu.