Tanska ja Kanada ovat ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden – Norja, Viro ja Hollanti seuraavat

Nato-jäsenyys

Tanska on ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden, kertoo maan ulkoministeriö.

Tanska vei ilmoituksensa ratifioinnista Washingtonissa Yhdysvaltojen ulkoministeriöön vain tunteja sen jälkeen, kun Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat oli allekirjoitettu Brysselissä Naton päämajassa.

Myös Kanada on ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ensimmäisten maiden joukossa.

Suomen ulkoministeriö ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kiittävät tahoillaan Twitterissä Kanadaa ratifioinnista.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod kommentoi tiedotteessa olevansa ylpeä, että Tanska onnistui pääsemään ratifioinnissa maaliin niin nopeasti.

Taustalla oli parlamentin yksimielinen päätös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden tukemisesta. Päätös oli tehty jo kesäkuussa.

Norjassa maan ulkoministeri Anniken Huitfeldt on myös allekirjoittanut ilmoituksen ratifioinnista. Asiakirja toimitetaan Huitfeldtin mukaan Washingtoniin huomenna.

Viron parlamentin riigikogun on määrä käsitellä ratifiointiasiaa huomenna. Hollannissa hallitus piti tänään ylimääräisen istunnon ratifioinnin pikaiseksi edistämiseksi.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomelle on hyvä uutinen, että ratifiointeja kiirehditään monissa jäsenmaissa. Tämänpäiväisen liittymispöytäkirjojen allekirjoitustilaisuuden yhteydessä Haaviston mukaan monet Nato-maiden suurlähettiläistä ottivat esiin sen, että ratifiointia pyritään viemään eteenpäin nopeasti.

Haavisto arvioi, että ratifiointien etujoukko nähtäneen tulevien viikkojen aikana, ja seuraava aalto alkusyksystä eurooppalaisten kesälomien jälkeen.

Juttua päivitetty klo 18.32: otsikkoa muokattu ja lisätty tiedot muiden maiden toimista sekä Haaviston kommentit.