Väkivallan uhri on aina jonkun ystävä tai rakas

Puheenvuoro

Ajatukset palaavat varmasti pitkään Turun tapahtumiin. Vaikka terroriteon todennäköisyyttä Suomessa on povailtu jo jonkin aikaa, se tuntuu uskomattomalta.

Kun teko kohdistui nimenomaan tarkoituksenmukaisesti naisiin, mielen valtaa entistäkin isompi suru. Oliko kyseessä isku nimenomaan länsimaalaista tasa-arvoista kulttuuria vastaan vai oliko kyse yleisemmin vihasta naisia kohtaan? Vai olivatko syynä tekijän oman elämän traumat?

Miksi ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui lastenrattaita työntävä nainen? Se on sydämetöntä. Nuorin uhreista on saman ikäinen kuin oma tyttäreni. Miksi 15-vuotias tyttö ansaitsi tulla iskun kohteeksi?

Kysymyksiä on paljon. Vastauksia ei niinkään.

Useat iskut ympäri Eurooppaa ovat aiheuttaneet pelkoa ja huolta. Maailma on pienentynyt, meillä on sukulaisia ja ystäviä ympäri maailmaa – ensimmäisenä joutuu pohtimaan, ovatko läheisemme turvassa.

Puhumattakaan nyt, kun isku, joka tapahtui Turussa, jossa itsellänikin on paljon sukulaisia ja ystäviä. Vielä ei iskujen uhrina ole ollut yhtään läheistäni, mutta uhrit ovat aina jonkun ystäviä ja rakkaita.

Suomalaiset haluavat auttaa turvapaikanhakijoita. Monet ihmiset tekevät pyyteetöntä työtä, jotta turvapaikanhakijat tuntisivat olonsa turvalliseksi ja kotoutuisivat Suomeen.

Turvapaikkapäätösten käsittelyprosessia tulee nopeuttaa. Terroristitaustaiset henkilöt ja he, jotka eivät saa myönteistä turvapaikkapäätöstä, tulee palauttaa nopeasti.

Turvapaikanhakijoista suurin osa on lähtenyt pakoon sotaa, tai he pelkäävät oman henkensä puolesta. Heitä tulee auttaa pääsemään osaksi yhteiskuntaamme.

Sanotaan, että pelolle ei saa antaa valtaa, mutta en voi väittää, että en olisi varovaisempi kuin aiemmin.

Väkivaltaista käytöstä ei tule hyväksyä, ja meidän tulee voida kulkea turvallisesti jatkossakin. Lakeja ja sääntöjä tulee noudattaa.

100-vuotias Suomi on tehnyt paljon työtä tasa-arvon ja turvallisen yhteiskunnan puolesta. Meidän tulee jatkossakin kunnioittaa koskemattomuutta ja turvallisuuden vaalimista.

Väkivallanteot eivät poistu väkivallalla.

Kirjoittaja on keskustanaisten varapuheenjohtaja.

Sari Palmu