Toivoa keskusta!

Puheenvuoro

Kaikilla pitää olla mahdollisuus kehittää kotiseutuaan, on se millainen tahansa. On se kivestä ja betonista tai vihreydestä ja väljyydestä. Vaikuttamisen omaan kotiseutuun täytyy olla keskustassa helpointa ja näppärintä.

Tämä on se suuri asia, mikä erottaa keskustaa muista puolueista. Kysymys keskittämisestä ja hajauttamisesta eli kysymys meidän kaikkien kotiseuduista.

Keskustalainen yhdistelmä ajatuksia on niin ainutlaatuinen, ettei sellaista sekoitusta löydy muualta.

Keskustaa määrittää yritteliäisyys, jossa piirrämme rajan vasemmistoon. Keskusta on syvä sivistysliike, jossa pelkkä oppihistoria ei ole merkityksellinen, vaan kaikki se mitä sydämessä on. Piirrämme ihmisyydessä rajan perussuomalaisiin.

Keskustan oikeudentunto on vahva eikä köyhän asiaa saa milloinkaan unohtaa. Piirrämme siis rajan myös oikeistoon.

Keskustan neliapila on ollut vihreä läpi vuosisadan. Tasapaino luonnon kanssa on aivan keskeistä keskustalaisessa sielunmaisemassa, mutta piirrämme viivan myös vihreisiin. Keskustan vihreys tarjoaa ratkaisuja ja toivoa, ei epätoivoa.

Näin syntyy omintakeinen ja ajaton Keskusta. Omalaatuinen kansanliike, jonka näivettymistä on ennustettu vähintään kerran vuosikymmenessä. Ei ole vuosisadassa onnistunut eikä onnistu nytkään.

Keskustalaisuus elämänasenteena ei ole yksinkertainen ratkaisu. Me emme taivu valmiisiin ismeihin. Keskustassa kyse on kokonaisuudesta, joka edellyttää omaa ajattelua.

Se, että valmiita vastauksia ei löydy, on myös vahvuus. Keskustaa yhdistäviä teemoja löytyy vain keskustelemalla avoimesti ja hyväksymällä myös omasta mielipiteestä eroavia näkemyksiä.

Keskustan täytyy erottautua omalla viestillä. Etenkin nuoret hakevat tärkeiksi kokemiinsa ongelmiin vastauksia perussuomalaisista ja vihreistä. Keskusta eroaa kummastakin tarjoamalla ratkaisuja ja tulevaisuutta, ei lohdutonta maailmanloppua.

Tänä päivänä ideologista vihreyttä ja nationalistista ajattelua yhdistää pessimistisyys ja syyllisten etsiminen. Näiden liikkeiden hellimä ajatus, että maailma menee vääjäämättä huonompaan suuntaan, ei loppuviimein kannusta eikä motivoi hakemaan parempaa.

Maailmassa jossa on paljon ahdistusta ja masennusta keskustan tehtävä on olla edistysuskovainen liike.

Me emme halua lopettaa kehitystä ja sanoa, että ongelmat ovat niin suuria, ettei niitä enää voi ratkaista. Me haluamme löytää keinon kestävään tulevaisuuteen ja ratkaisunamme se löytyy juuri sitä syvän vihreästä, omintakeisesta neliapilasta, joka on kannatellut tätä liikettä aina.

Vaikka maailmassa on paljon ongelmia, on elämämme kuitenkin mennyt jatkuvasti hurjasti parempaan suuntaan. Siihen edistykseen Keskustan täytyy näyttää suomalaisille tie vastedeskin.

Tulevan puheenjohtajan tärkein tehtävänä on toivon luominen. Kyse ei ole ministeriposteista, kyse on kansanliikkeen tulevaisuudesta.

Keskustan tehtävä on olla toivon puolella epätoivoa vastaan.

Kirjoittaja on elinkeinoministeri ja keskustan varapuheenjohtaja

Katri Kulmuni Kirjoittaja on keskustan puheenjohtaja ja keskustan toisen kauden kansanedustaja Torniosta. Syksyllä 2019 hän toimi elinkeinoministerinä ja joulukuusta 2019 kesäkuuhun 2020 valtiovarainministerinä.