Perheet eivät saa hukkua koronakriisiin
Päättäjät ovat tehneet eduskunnassa ja maan hallituksessa kovia päätöksiä suomalaisten terveyden ja elämän turvaamiseksi. Elämme todennäköisesti sodanjälkeisen aikamme pahinta kriisiä.
Ministerimme ovat kovemmassa paikassa kuin yksikään hallitus Esko Ahon 90-luvun alun hallituksen jälkeen. Kaikki toimet, joilla voidaan suojata kansalaisten elämää, on tehtävä ja ne tehdään.
Huoltovarmuus on jo noussut uuteen arvostukseen kun lääkkeiden, hoitotarvikkeiden ja elintarvikkeiden tarve on kova. Onni on siinä, että Suomi on paljon paremmin varautunut tällaisiin kriiseihin, kuin moni muu Euroopan maa.Sota-ajan opetukset ovat sisäänkirjoitettuina meilläkin, jotka emme sitä aikaa itse ole eläneet.
Koronakriisi koettelee myös perheitä. Toisaalta monessa etätyötä tekevässä perheessä valtavasti lisääntynyt yhteinen aika ja kokemukset kotikoulusta ja -opetuksesta ovat vahvistava yhteinen kokemus.
Toisaalta vanhemmat saattavat olla uudessa tilanteessa tuen tarpeessa ja kotona pitkästyvät leikki-ikäiset tai teinit ja ”aikuiset lapset” koettelevat toinen toisensa hermoja. Myös ikääntyvät vanhemmat ja isovanhemmat epidemian keskellä ovat monen meistä jatkuvan huolen aiheena.
Huolta herättää niiden perheiden pärjääminen, joissa jopa molemmat vanhemmat ovat etätyön ulottumattomissa, tai jopa epidemialle alttiissa hoito- ja hoivatyössä. Kuntien on kiinnitettävä perheiden tukeen ja kotipalveluun tällaisena aikana erittäin tiukkaa huomiota. Kuntien ei tule nyt kaavamaisesti lomauttaa esimerkiksi kaikkia sellaisia työntekijöitä, joita voidaan käyttää perheiden tukemiseen.
Kaikista eniten kannan huolta niistä lapsista ja nuorista, jotka kirjaimellisesti ovat vaarassa ”hukkua” koronakriisiin.
Niistä lapsista, joille alkoholin tuoksu on ollut kotona arkipäivää jo ennen käsidesien hamstraamista. Ja heistä, joille koulupäivä on ollut levon hetki ja tarjonnut päivän ainoan lämpimän aterian. Alkoholin kotikäyttö on räjähtänyt käsiin koronan myötä. Monissa perheissä alkoholiongelma saattaa myös syntyä vanhempien töistä poissaolon vuoksi. Lapset ovat tämän ongelman suurin kärsijä.
Hallituksen ja kuntien on nyt tartuttava tähän ongelmaan ja varmistettava lastensuojelun ja päihdehuollon resurssit myös koronakriisissä. Lapsille ja nuorille on tarjottava somen ja puhelimen välityksellä tilaisuus hankkia tukea ja poispääsy alkoholinhuuruisesta kotikaranteenista. Lapsista on kannettava huolta myös kriisitilanteissa.
Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja ja Vesaisten keskusliiton puheenjohtaja