Kolme kysymystä pääministerille
Presidentti on valtionpäämies, ylipäällikkö ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtaja. Sisäpolitiikassa pääministeri on kuitenkin tärkein vallankäyttäjä. Pääministerin tekemisillä – ja tekemättä jättämisillä – on isosti väliä.
Suomen tilanne on kaikin puolin vakava. Maan talous on ajautunut koko ajan jyrkentyvään alamäkeen. Työttömiä on jo 300 000. Näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa kasvussa ovat vain työttömien ja konkurssiin ajautuneiden yritysten määrä.
Samaan aikaan työmarkkinat on ajettu lähes yleislakon partaalle. Siitä ei ole pitkä matka lamaan eikä yhteiskuntarauhan järkkymiseen.
Tämä kehitys on tapahtunut nykyisen hallituksen aikana ja nykyisen pääministerin valtakaudella. Siksi on perusteltua esittää kolme kysymystä, joihin pääministeri Orpon odottaisi viimein – suoraselkäisesti ja Suomen edun vuoksi – vastaavan.
1. Milloin hallitus alkaa oikaista Suomen päivä päivältä huonommaksi käyvää talous- ja työllisyyskehitystä? Seitsemän kuukautta on mennyt ja mitään ei ole tehty. Hallitus – ja pääministeri – on seurannut alamäen jyrkkenemistä toimettomana sivusta.
2. Milloin pääministeri alkaa ratkaista työmarkkinajuntturaa? Konkelo käy koko ajan kalliimmaksi suomalaisille ja Suomelle. Vastuuta ei voi ulkoistaa työministerille vaan tämä, jos mikä, on pääministerin kokoinen asia. Katseet kääntyvät myös SDP:hen ja demarijohtoiseen Hakaniemeen. Kumpi on tärkeämpää: puolueen vai isänmaan etu?
3. Onko pääministeri valmis hallitus-oppositiorajan ja vaalikaudet ylittävään yhteistyöhön Suomen talouden tervehdyttämisessä?
Kolmas kysymys on Suomen kestävän tulevaisuuden kannalta kaikkein tärkein. Keskusta esitti yhteistyötä viimeksi eilen valtiopäivien avauskeskustelussa eduskunnassa – vastausta saamatta.
On pääministerin valinta sivuuttaa ja jopa ylenkatsoa opposition asialliset esitykset. Mutta kun samaa ovat esittäneet nykyinen presidentti, Suomen Pankin pääjohtaja ja monet talouden asiantuntijat, pääministerin vastaamattomuus vetää vakavaksi.
Eikö yhteistyö todella käy vai mistä on kyse? Ylimielisyydestäkö?