Etänä ympäri maailman

Puheenvuoro

Zoom, Teams, Skype ja monta muuta alustaa keskustella. Nämä alustat ovat tulleet suomalaisille todella tutuiksi viime viikkoina, sillä poikkeustilanne vaatii poikkeuksellisia toimia.

Jotta joskus elämä olisi taas normaalia, on noudatettava viranomaisten suosituksia.

Kokoustamisen, opiskelun ja fyysisten kontaktien siirto verkkoyhteyksien varaan on pieni asia, jotta tämä kaikki olisi nopeammin ohi.

Etäkokoustamisen mahdollisuudet konkretisoituivat minulle viikonloppuna, kun olin keskustaopiskelijoiden edustajana Lymecin eli Euroopan liberaalinuorten kevätkongressissa.

Kokouspaikka vaihtui Pohjois-Makedoniasta omalle kotisohvalle, sillä kokous järjestettiin ensimmäisen kerran etänä.

Web-alustat mahdollistavat globaalinkin kokoustamisen todella vaivattomasti. Äänestykset, puheenvuorot ja talousasiat näkyivät jokaisen 130 kokousedustajan ruudulla ympäri Euroopan.

Etätyöskentelyssä on aina yksi jännittävä tekijä: toimivatko yhteydet?

Olin epäuskoinen, kuinka yhteydet voivat pätkimättä toimia Etelä-Pohjanmaan pienestä kylästä Ranskaan, Tanskaan tai edes Tampereelle saakka? Mitä teen sitten, jos äänestyssovellus ei avaudu?

Mutta huoli osoittautui turhaksi, sillä yhteydet toimivat moitteettomasti ja äänestyssovelluksessakaan ei ollut ongelmia.

Sama jännitys on aina läsnä, kun kokouksen tai luennon aika tulee, mutta tähän mennessä kaikki etätapaamiset ovat toimineet hyvin ja asiat on saatu käsiteltyä.

Mielestäni presidentti Sauli Niinistön sanat kannattaa muistaa tässä hetkessä: ”Vaikka ollaan fyysisesti kaukana, voidaan olla henkisesti lähellä”.

Ei etäyhteyksien käyttäminen mahdollista pelkkiä kokouksia ja luentoja.

Kun puurtaa koulutehtäviä yksin neljän seinän sisällä on ihanaa päästä keskustelemaan ystävien kanssa. Videopuhelu ystäville ja sukulaisille piristää päivää kummasti. Sama ilo toisen näkemisestä tulee ruudunkin välityksellä kuin kasvotusten kahvilassa tai mummolan pöydän ääressä.

Tämä kaikki on vain väliaikaista ja kyllä me tästä selvitään.

Susanna Laitila Kirjoittaja on keskustaopiskelijoiden liittohallituksen jäsen.