Yksi puoluekokous on nyt paljon vartijana
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti sunnuntaina, että hän ei asetu enää ehdolle puolueensa johtoon. Suuren luokan poliittinen uutinen tekee Jyväskylän puoluekokouksesta monin tavoin kiinnostavan.
Ennen sunnuntaita puheenjohtajan paikan tavoittelua on lupaillut vain europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja vielä niin, että Soinin päätös ei vaikuta hänen ratkaisuunsa. Muut ovat odottaneet Soinin ilmoitusta.
Nyt pidäkkeitä ei ole.
Kansanedustaja Leena Meri ilmoittautuikin heti. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ja puolustusministeri Jussi Niinistö kertovat aikeistaan tänään. Muitakin ehdokkaita voi tulla.
Puheenjohtajan persoonalla on perussuomalaisille nyt poikkeuksellinen merkitys.
Jos uusi johtaja tulee eduskuntaryhmästä, viestikapula vaihtunee ilman suuria ongelmia. Jos Halla-aho voittaa, sekä perussuomalaisten että hallituksen tulevaisuus on epäselvempi.
Jyväskylässä nähtäneen siis todellinen linjavaali.
Halla-ahon myötä perussuomalaisten politiikkaan tulisi uusia painotuksia. Myös puolueen imago muuttuisi.
Yliampuva EU-kriittisyys, jyrkkä maahanmuuttovastaisuus ja jopa äärioikeistolainen retoriikka pääsisivät siitä pannasta, missä Soini on ne pystynyt pitämään.
Muut mahdolliset ehdokkaat taas jatkaisivat mitä todennäköisimmin Timo Soinin linjaa.
Perussuomalaiset valitsevat tietysti itse puheenjohtajansa, mutta joutuvat myös harkitsemaan, jatkuuko hallitusyhteistyö.
Sen enempää keskustan kuin kokoomuksenkaan puoluejohto tuskin ottaa kantaa toisen puolueen puheenjohtajavalintaan, vaikka hallituskumppanista onkin kyse.
Silti on hyvä tietää, että ainakin osa keskustan kenttäväestä pitää yhteistyötä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa mahdottomana – silläkin uhalla, että jouduttaisiin uusiin vaaleihin.
Jotkut politiikan tutkijat arvuuttelivat samaa heti Soinin ilmoituksen jälkeen. Mutta toisessa vaakakupissa ovat sote-ratkaisu, maakuntahallinto ja moni muukin hallituksen hanke, joiden avulla Suomea pelastetaan.
Jyväskylän puheenjohtajavaalin tulosta on vaikea ennakoida perussuomalaisten erikoisten sääntöjen takia.
Soinikin vakuutteli sunnuntaina ”kannattavansa voimakkaasti” pysymistä hallituksessa.
”Kyse on siitä, miten puolueen linjaa menestyksekkäästi ajetaan ja puolustetaan. Se voidaan tehdä sekä oppositiosta että hallituksesta käsin. Tällä hetkellä hallitus on parempi paikka”, Soini kirjoittaa.
Ja vaikka Soini ei tätä sanokaan, perussuomalaisten lähtö hallituksesta voisi viedä myös ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin. Niissä perussuomalaisilla olisi eniten hävittävää.
Omat kommervenkkinsä Jyväskylään tuovat puolueen säännöt.
Virallisiksi edustajiksi pääsevät kaikki puolueen jäsenet, jotka ovat maksaneet jäsenmaksunsa määräpäivään mennessä ja ilmoittautuvat kokoukseen.
Tällaiset säännöt tarjoavat mahdollisuuden monenlaiseen peliin.