Vaalit ratkaisevat hallituspohjan – Rinteen puheista ei voi päätellä tulevan hallituksen väriä

Pääkirjoitus

Eduskuntavaalien lähestyminen näkyy ja tuntuu politiikassa. Näyttävimmin tämä on heijastunut suurimman oppositiopuolueen SDP:n toimintaan.

Puhtia SDP:lle ovat antaneet nousevat kannatusluvut. Puheenjohtaja Antti Rinteen itseluottamus on viime kuukausina noussut samaan tahtiin gallupien kanssa.

Voimansa tunnossa Rinne on intoutunut antamaan lukuisia vaalilupauksia. Lisäksi hän on luvannut perua useita Sipilän hallituksen päätöksiä.

Rinteen asema SDP:n sisällä onkin nyt vahvempi kuin aikoihin.

Harva demari enää muistaa tai haluaa muistaa, millainen arpi Rinteen ja Jutta Urpilaisen välisestä puheenjohtajakamppailusta jäi puolueen sisälle.

Aika ja vahva kannatus näyttävät parantaneet merkittävän osan puolueväen haavoista.

SDP:n puheenjohtajan reippaita vaalilupauksilla ja markkinavastaisilla puheilla on uskottu olevan vaikutusta jopa tuleviin hallitusneuvotteluihin.

Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlundin mukaan sinipuna ei ole Rinteen puheiden perusteella varteenotettava vaihto seuraavaksi hallituspohjaksi.

Grönlund arvelee Rinteen ottaneen niin pitkän loikan vasemmalle, että yhteistyön tekeminen kokoomuksen kanssa on käynyt mahdottomaksi.

Puolueet varovat visusti kertomasta ennen vaaleja, minkä puolueen kanssa he eivät suostu tekemään hallitusyhteistyötä.

Lähihistorian valossa Grönlundin johtopäätös on liian suorasukainen. Hallituspohjan kannalta ratkaisevassa roolissa ovat vaalit ja niiden lopputulos.

Suomalaisen politiikan hienous on se, että mitä paremmin puolue menestyy vaaleissa, sitä suuremmat mahdollisuudet sillä on päästä hallitukseen.

Puolueet varovat visusti kertomasta ennen vaaleja, minkä puolueen kanssa he eivät suostu tekemään hallitusyhteistyötä.

Syykin on selvä. Puoluerajausten esittäminen hankaloittaa hallituksen muodostamista ja hallitukseen pääsemistä.

Poikkeuksia toki löytyy. Antti Rinne ilmoitti ennen viime eduskuntavaaleja, että SDP ei lähde mukaan samaan hallitukseen Alexander Stubbin johtaman kokoomuksen kanssa.

Samassa hallituksessa istuneiden herrojen välit olivat umpisurkeat, joten hallitusyhteistyön jatkaminen ei ollut Rinteen mielestä viisasta.

On vaikea uskoa, että Rinteen johtama SDP tekisi saman tempun uudelleen.

Kokoomuksen sulkeminen hallitusyhteistyön ulkopuolelle ennen eduskuntavaaleja olisi vaalitaktisesti erittäin huono veto.

Vaalipuheista ja -lupauksista on vielä pitkä matka vaalivoittoon – hallitusneuvotteluista puhumattakaan.