Uudenmaan päättäjien pitäisi päästä sotekauhunsa yli

Pääkirjoitus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on syntynyt erikoinen tilanne. 

Kaikki muut maakunnat etenevät rivakasti valmistelussa, mutta Uudellamaalla lähes kaikki poliittinen voima on keskitetty tukemaan Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren yritystä kaataa koko hanke. 

Uudenmaan vastarinta näkyi viimeksi Uutissuomalaisen kyselyssä, jossa maakuntajohtajilta kyseltiin arviota uudistuksen aikataulusta.

Suurin osa maakuntajohtajista uskoi, että uudistus toteutuu aikataulussa. Vain Uudenmaan maakuntajohtaja piti aikataulua täysin epärealistisena. 

Vapaavuoren tahdissa marssivat Uudellamaalla nyt myös SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

Pääkaupunkiseudun kaupungit pitivät viime viikolla yhteiskokouksen, joka päätyi vastustamaan maakunta- ja soteuudistuksen toteuttamista hallituksen esittämässä muodossa. Vain Kauniaisten valtuusto hyväksyi kannanoton yksimielisesti, muissa valtuustoissa äänestettiin.

Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori voi olla tyytyväinen. Hänen kampanjansa sotea vastaan on nyt kasvanut koko Uudenmaan kattavaksi vastarintaliikkeeksi. Vapaavuoren tahdissa marssivat Uudellamaalla nyt myös SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

Uudellamaalla asuu 30 prosenttia kaikista suomalaisista. Tämän perusteella monet alueen kuntapoliitikot ovat toistelleet, että hallituksen on pakko ottaa heidän näkemyksensä huomioon.

Perustuslaissa on kuitenkin määritelty toisenlainen marssijärjestys. Kaupungit tai Uudenmaan liitto eivät säädä lakeja, eikä niillä ole veto-oikeutta eduskunnan säätämiin lakeihin. 

Eduskunnassa on yhteensä 200 kansanedustajaa, josta 57 on valittu Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä. Heidän osuutensa vastaa alueen väestömäärää suhteessa koko maan väestöön.

Kansanedustajilla ja vain heillä on valta säätää lakeja uusmaalaistenkin puolesta. Äänestäjät arvioivat sitten seuraavissa vaaleissa, ovatko edustajat toimineet oikein.

Helsingin ja Uudenmaan kuntapoliitikkojen lisäksi hallituksen ja eduskunnan pitää kuulla myös muita maakuntia, joissa asuu 70 prosenttia suomalaisista.

Jos puoletkin vastustamiseen käytetystä energiasta olisi käytetty tehokkaaseen valmisteluun, Uudellamaalla oltaisiin samalla viivalla muiden maakuntien kanssa.

Uudenmaan päättäjien olisi nyt aika parantua sotekauhustaan. Ei tämä uudistus kerralla tule valmiiksi. Elämä jatkuu lainsäädännön hyväksymisen jälkeenkin.

Kannattaa myös muistaa, mikä on vaihtoehto. Viimeksi sen kertoi Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Iltalehden haastattelussa sunnuntaina.

Jos maakunta- ja soteuudistus nyt kaatuu, kunnissa käynnistyy todennäköisesti kokonaisulkoistusten kilpajuoksu, jonka seurauksena suuret terveysyritykset jakaisivat koko Suomen markkinat muutamassa vuodessa. Varakkaampi kansanosa järjestäisi palvelunsa vakuutusten kautta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon hallitsematon yksityistäminen ei ole myöskään uusmaalaisten etu.