Trumpin heitto vaalien siirtämisestä hyödyttää läntisen demokratian haastajia

Pääkirjoitus

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkaisi torstaina twiitin, jossa hän väläytti presidentinvaalien siirtämistä turvallisempaan ajankohtaan koronakriisin vuoksi.

Trump perusteli ehdotustaan postiäänestyksen epäluotettavuudella. Hänen mielestään se mahdollistaa laajat väärinkäytökset ja vaalituloksen peukaloinnin.

 Monissa osavaltioissa joudutaan ilmeisesti turvautumaan postiäänestykseen koronatilanteen vuoksi.

Huoli äänestäjien turvallisuudesta on sinänsä perusteltu. Muutoin Trumpin ehdotusta voi pitää poikkeuksellisen rajuna jopa hänen omalla mittapuullaan.

Vaalien leimaaminen jo etukäteen epäluotettaviksi on ennenkuulumatonta. Presidentin heitto vahvistaa epäilyjä siitä, että hän ei aio tunnustaa vaalitulosta, jos hän häviää.

Pahimman kauhukuvan mukaan marraskuun kolmannen päivän iltana sekä Trump että demokraattien Joe Biden ilmoittavat voittaneensa vaalit.

Lopullisen tuloksen selviämistä voidaan joutua odottamaan viikkoja postiäänien laskennan vuoksi. Ehdokkaat saattavat haastaa tuloksen myös oikeusteitse.

Vaaliviranomaiset ovat torjuneet Trumpin väitteet postiäänestyksen epäluotettavuudesta.

Ajatus vaalien siirtämisestä on muutenkin epärealistinen, sillä siihen tarvittaisiin myös demokraattien hallitseman kongressin edustajainhuoneen suostumus.

On arveltu, että Trumpin tarkoitus oli vetää twiitillään huomio pois samana päivänä julkistetuista historian huonoimmista talousluvuista. Tässä hän saattoi onnistuakin.

Trumpin heiton vakavin vaikutus saattaa näkyä Yhdysvaltain ulkopuolella, suurvaltojen kamppailussa maailmanpolitiikan johtoroolista.

Trumpin heiton vakavin vaikutus saattaa näkyä Yhdysvaltain ulkopuolella, suurvaltojen kamppailussa maailmanpolitiikan johtoroolista.

Kiina on kasvattanut vaikutusvaltaansa maailmalla tarjoamalla taloudellista yhteistyötä, jolle ei ole asetettu ehtoja oikeusvaltion tai demokratian toteuttamisesta.

Kiinan lisäksi monien yksinvaltaisesti hallittujen maiden johtajat voivat nyt todeta, että läntisen demokratian mallista ei kannata ottaa oppia. He voivat viitata johtavan läntisen demokratian kompurointiin niinkin perustavassa asiassa kuin vapaiden vaalien järjestämisessä.