Suomi ottaa askeleita kohti normaalia arkea – ja hyvä niin

Pääkirjoitus

Hallitus julkaisi tiistaina uuden koronastrategian. Sen tavoitteena on avata yhteiskunta mahdollisimman nopeasti. Voimassa olevista rajoituksista on tarkoitus luopua askel kerrallaan syksyn aikana.

Koronaepidemiaa torjutaan jatkossa ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimin voimassa olevan tartuntatautilain mukaan. Perusajatuksena on, että yhteiskunnan toimintoja ei rajoiteta ilman painavaa syytä, vaikka alueella esiintyisikin tartuntaryppäitä.

Koronatestaamisessa siirrytään myös uuteen vaiheeseen. Lievästi oireilevia perusterveitä henkilöitä, jotka ovat saaneet täyden rokotesarjan, ei enää testata automaattisesti.

Uusien testaussuositusten avulla pyritään vapauttamaan testauskapasiteettia ja sairaanhoidon henkilöstöresursseja muiden sairauksien hoitamiseen.

Pelkkä tieto siitä, että hallitus valmistautuu yhteiskunnan avaamiseen, on henkisesti tärkeä.

SOSIAALI– ja terveysministeriön uusi testausstrategia edellyttää riittävän korkeaa rokotussuojaa ja hyvää epidemiatilannetta. Tällä hetkellä ensimmäisen rokotuksen on saanut 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista noin 83 prosenttia ja kaksi rokotetta vajaat 65 prosenttia.

Suomen rokotetahti on tällä hetkellä vähintäänkin kohtuullinen. Hallituksen tavoite, että täyden rokotesarjan olisi saanut lokakuun puoliväliin mennessä 80 prosenttia rokoteikäisistä suomalaisista, on realistinen.

Suomen avaamisen kannalta on elintärkeää, että rokotustahti pysyy korkealla tasolla. Suotavaa on myös, että mahdollisimman moni rokotusikäinen ottaisi rokotteen. Mitä suuremmaksi rokotekattavuus kasvaa, sitä nopeammin yhteiskunta palautuu normaalitilaan.

Valitustyötä koronarokotusten puolesta on tehtävä vähintään yhtä aktiivisesti kuin tähän asti.

HALLITUKSEN viesti on odotettu ja toivottu. Kansalaiset ovat turhautuneita ja tuskastuneita alati muuttuviin koronarajoituksiin. Yli puolitoista vuotta kestäneen poikkeusajan jälkeen tämä ei ole ihme.

Ihmisten on vaikea ymmärtää, että esimerkiksi Kainuussa koronan takia on suljettu liikuntapaikkoja, mutta samanaikaisesti ravintolat ja baarit ovat saaneet pitää ovensa auki. Tällaiset toimet sotivat kansalaisten oikeustajua vastaan.

Pelkkä tieto siitä, että hallitus valmistautuu yhteiskunnan avaamiseen, on henkisesti tärkeä. Myös tieto siitä, että matkustus- ja ravintolarajoituksia kevennetään, on mieluisa kansalaisille kuin alan yrittäjillekin.

Yhtä lailla suomalaiset odottavat tietoa maskirajoituksista luopumisesta. Maskien poistuminen katukuvasta alleviivaisi Suomen siirtymistä korona-ajasta normaali aikaan. Tätä päätöstä ei ole vielä tehty. Toivoa sopii, että tämäkin ratkaisu tulee vielä loppuvuoden aikana.