Sirkka-Liisa Anttila antaa kritiikissään paljon ajateltavaa

Pääkirjoitus

Arvostettu keskustavaikuttaja Sirkka-Liisa Anttila suomii mielipidekirjoituksessaan Suomenmaan verkkolehdessä (19.5.) päätöstä, jonka mukaan Lappeenrannan puoluekokoukseen on ilmoittauduttava ennakkoon.

Kaiken lisäksi ilmoittautuminen on tehty Anttilan mielestä aivan liian vaikeaksi.

”Puoluekokoukseen pitää olla mahdollisuus paikalla ilmoittautua ja päästä kokoukseen mukaan. Kansanliikkeellä ei saa olla minkäänlaista kynnystä ihmisille tulla puolueen toimintaan mukaan. Keskusta on ja elää ihmisten kohtaamisista”, Anttila kirjoittaa.

MUTTA kyllä puolueen päätöselimiäkin pitää ymmärtää. Puoluekokous on kutsuttava koolle vähintään viisi kuukautta ennen kokousta. Puoluehallitus päättikin jo viime marraskuussa, että on parasta vaatia ennakkoilmoittautumista, kun kevään koronatilanteesta vallitsi suuri epävarmuus.

Päätettiin siis käyttää ”lakia väliaikaisesta poikkeamisesta” yhdistyslaista ja vaatia ennakkoilmoittautumista, kuten keskusta.fi -sivustolla todetaan.

Ilmoittautumisaika alkoi 1.4. ja päättyy 27.5 klo 23.29. Anttila on herännyt kritiikkiinsä siis viime tingassa – niin kuin moni muukin arvostelija.

Silti Anttilan sanomisia kannattaa vielä pohtia. Voitaisiinko ennakkoilmoittautumisen vaatimisesta vielä luopuakin, kun koronatilanne tiedetään? Pandemialla on enää vaikea perustella järjestelyjä.

Ei ennakkoilmoittautumisia vaadita muihinkaan suuriin tilaisuuksiin. Ei kiekkokatsomoihin, festareille tai muihin suvijuhliin.

Suomenmaakin saa tuntea piston sydämessään. Se ei ole hoitanut tiedotustehtäväänsä kunnolla.

ANTTILAN kritisoima keskusta.fi -sivustolla avautuva ilmoittautumislomake käy harjoituksesta, joka erottelee jyvät akanoista.

Se on tiukka. Ruoat on tilattava etukäteen, eivätkä puolisotkaan voi ilmoittautua samalla viestillä. Lisäksi on annettava sähköpostiosoite ja matkapuhelinnumero, jotka ovat käytössä kokouksessa.

Kokouksessa aiottaneen näet äänestää sähköisesti, sillä lomakkeessa kysytään, tarvitseeko apua sähköisessä äänestyksessä. Apua tarvitaan, jos ”ei ole käytettävissä äänestykseen tarvittavaa älylaitetta (kannettava, tabletti tai älypuhelin)”.

Miksi äänivallattomien asianharrastajienkin pitää ilmoittaa sähköpostinsa ja puhelinnumeronsa, ei oikein selviä.

KESKUSTAN puoluekokous on kansanliikkeen juhlaa. Kokous kerää aina paljon muitakin kuin vain virallista kokousväkeä. Paikalle saapuu mediaa, asianharrastajia ja uteliaita. Monella kokousedustajalla on puoliso mukanaan.

Tätä menoa ei kannata rajoittaa, vaan ihan päinvastoin.

Puoluekokouksessa ovat myös omat rituaalinsa. Niillä on oma arvonsa, ja niihin pitää suhtautua sen mukaisesti.

Esimerkiksi sähköinen äänestys on ehkä nykyaikaa, nopea ja vaivaton – varsinkin, jos jokainen ääni saadaan mukaan.

Mutta myös piireittäin tapahtuva äänestys eri puolilla kokoussalia ja ääntenlaskun hermostuttavakin odotus ovat kokouksen suolaa. Äänestysjärjestyksen nimenhuudot, paperilaput, joihin on raapustettu nimi tai useampi, vaaliuurna, joka voi olla roskakori tai ämpäri…

On se onnistunut niinkin.

ANTTILA kirjoittaa, että ennakkoilmoittautumisen käyttöönottoa on perusteltu helppoudella ja työmäärän vähentämisellä. Perustelu ei puolueen entiselle varapuheenjohtajalle kelpaa:

”Puoluetyö meidän pitää uudelleen rehabilitoida, järjestötyötä pitää aktivoida ja uudistaa”, Anttila kirjoittaa.

Ihan niinkin. Oikein kun rationalisoidaan loppuvat entisetkin tekemiset.

Se on ainakin varmaa, että puoluekokouksen uusista järjestelyistä on tiedotettu huonosti. Suomenmaakin saa siitä syystä tuntea piston sydämessään. Se ei ole hoitanut tehtäväänsä kunnolla.