Sähkö riittää vain, kun sitä tuodaan ulkomailta
Suomessa tehtiin torstaina uusi ennätys, kun sähkön kulutus kasvoi korkeammaksi kuin koskaan ennen.
Fingridin käytönvalvontamittausten mukaan sähkönkulutuksen ”tuntikeskiteho” nousi ensi kertaa yli 15 000 megawatin. Torstaina iltapäivällä kello 16-17 ennätykseksi kirjattiin 15 100 megawattia.
Fingrid kertoo, että sähköä riitti huippukulutuksenkin hetkinä.
Ajattelemista saisi antaa kuitenkin se, että Suomen oma tuotanto ei ollut kuin 10 800 megawattia, vaikka lähes kaikki kotimaiset voimalaitokset olivatkin käytössä.
Vain 300 megawatin tehoreserviä ei käynnistetty. Sähköä riitti, kun 4 300 megawattia tuotiin naapurimaista. Tämä oli lähes 30 prosenttia ennätyshetken kulutuksesta.
Tuonnin suurta määrää kuvaa se, että suomalaisella vesivoimalla tuotettiin ennätyshetkellä noin 2 000 megawattia ja ydinvoimallakin vain noin 2 800 megawattia, siis selvästi vähemmän kuin mitä tuotiin ulkomailta.
Vertailun vuoksi kannattaa mainita sekin, että tuulivoimalla on tuotettu Suomessa viime pakkaspäivinä sadasta kolmeensataan megawattia. Tämä on ollut enintään pari prosenttia tarpeesta.
Luvut saisivat muistua mieleen, kun taas seuraavan kerran keskustellaan isoilla kirjaimilla Suomen energiapolitiikasta.
Vaikka sähkönsaantimme onkin ollut turvattu, se perustuu nyt liian laajasti tuonnin varaan.
Kansainvälinen kauppa tosin toimii, ja auttaa pitämään sähkön hintaa kurissa. Tuonnin varaan rakentaminen ei kuitenkaan ole riskitöntä.
Ehkä tuontisähköä ei aina olekaan tarjolla tarpeeksi. Naapurimaissamme saattaa olla omia tarpeita niin, että sähköä ei riitäkään vientiin. Valtioiden energiapolitiikkakin voi muuttua.
Ja kukapa olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, minkälaisiin kauppakiistoihin EU ja Venäjä ajautuvat. Energiapolitiikka on onneksi kaupparajoitusten ulkopuolella – ainakin toistaiseksi.
Torstainen ennätys kertoo, että sähkön tarve ei vähene, vaikka niinkin näkee joskus väitettävän.
Päin vastoin, fossiilisista polttoaineista luopuminen lisää sähkön kulutusta. Öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön lopettaa öljyn polttoa, mutta maalämpöpumppu tarvitsee sähköä.
Sähköautot vähentävät bensiinin käyttöä, mutta lisäävät sähkön tarvetta – ja niin edelleen.
Myös digitaalisen maailman räjähdysmäinen kasvu perustuu sähkön käyttöön.
Tästä ovat hyviä – tai huonoja – esimerkkejä suuret datapalvelukeskukset, joita Suomessakin jo on, ja joita toivotaan lisää. Jokainen voi yrittää pohtia mielessään, minkälaista tulevaisuuden vastuullinen energiapolitiikka oikein on.
Lisää vaikeusastetta tämä pohdinta saa, kun siihen liitetään sähkön hinta ja Pariisin ilmastosopimuksen vaatimukset.
Taitaapa olla niin, että nämä yhtälöt eivät aamukahvipöydissä tai Shellin baarissa ratkea.