Ruotsin keskustapuolue kirii vaalitaistelun kalkkiviivoilla
Ruotsalaiset valitsevat ensi sunnuntaina uuden eduskunnan. Vaalien tärkein tulos on jo tiedossa. Perinteinen blokkijako vasemmistoon ja oikeistoon murtuu.
Blokkijaon on murtanut Ruotsin keskustapuolueen siirtyminen sosiaalidemokraattien liittolaiseksi. Tämän vuosituhannen vaaleissa keskustapuolue on liputtanut usein porvarillisten puolueiden yhteistyön puolesta.
Keskustapuolue oli rakentamassa porvarillisten puolueiden allianssia, joka syrjäytti sosiaalidemokraatit vallankahvasta vuoden 2006 vaaleissa. Maltillisen kokoomuksen johtama koalitio hallitsi Ruotsia kaksi vaalikautta, kunnes sosiaalidemokraatit palasivat valtaan vuoden 2014 vaaleissa.
Perinteisessä blokkijaossa sosiaalidemokraatit saivat tukea vasemmistopuolueelta ja ympäristöpuolueelta. Porvarilliseen allianssiin kuuluivat maltillinen kokoomus, keskustapuolue, kristillisdemokraatit ja liberaalit.
Ruotsidemokraattien nousu alkoi murentaa tätä blokkijakoa vuoden 2010 vaaleista lähtien. Sen jälkeen kumpikaan perinteinen blokki ei ole saanut yksinkertaista enemmistöä Ruotsin eduskuntaan.
Muut puolueet ovat tähän saakka torjuneet yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa vedoten puolueen natsijuuriin, populismiin ja muukalaisvihamielisyyteen.
Maahanmuuttoon liittyvät rikollisuuden ongelmien kärjistyminen on kiristänyt näiden vaalien alla muidenkin puolueiden suhtautumista näihin kysymyksiin ja madaltanut samalla yhteistyön kynnystä ruotsidemokraattien kanssa.
Maltillinen kokoomus on ilmoittanut valmiutensa hallita maata ruotsidemokraattien tuella, jos porvarilliset puolueet saavat heidän avullaan enemmistön vaaleissa.
Sen sijaan keskustapuolue on puheenjohtaja Annie Lööfin johdolla torjunut edelleen yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa. Tämä on myös keskeinen syy siihen, että puolue on siirtynyt tällä vaalikaudella tukemaan sosiaalidemokraattien johtamaa koalitiota.
Äänestäjät näyttävät hyväksyvän Ruotsin keskustapuolueen siirtymisen vanhan blokkirajan toiselle puolelle.
Ruotsin vaalitaistelussa seurataan nyt ennen muuta sitä, kumpi koalitio saa enemmistön valtiopäiville. Sen myötä ratkeaa, jatkaako Magdalena Andersson pääministerinä vai nouseeko maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson hänen tilalleen.
Ruotsidemokraatit ovat kirineet gallupeissa jo maltillisen kokoomuksen ohi, mutta edes puolue itse ei usko puheenjohtaja Jimmie Åkessonin mahdollisuuteen nousta pääministeriksi.
Ruotsin televisio SVT seuraa päivittäin puolueiden kannatuksen kehitystä. Viimeisimmissä mittauksissa vasemmistopuolueiden, ympäristöpuolueen ja keskustapuolueen koalitio olisi saamassa niukan enemmistön eduskuntaan luvuin 177-172.
Äänestäjät näyttävät hyväksyvän Ruotsin keskustapuolueen siirtymisen vanhan blokkirajan toiselle puolelle. Puolueen kannatus on kasvanut vaalipäivän lähestyessä. Viimeisissä mittauksissa se on saanut 8,6 prosentin kannatuksen eli täsmälleen saman kuin edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten.