Perustuslakivaliokunta uhkaa tukehtua loppuruuhkassa

Pääkirjoitus

Eduskunnan perustuslakivaliokunta piti viime maanantaina ylimääräisen kokouksen, jossa käsiteltiin sote-uudistusta koskevaa lausuntoa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Ennen kokousta julkisuudessa esiintyi toiveikkaita arvioita, että valiokunta saattaisi saada lausuntonsa valmiiksi tuossa kokouksessa.

Ei tullut valmista maanantaina – eikä tiistaina, keskiviikkona, torstaina eikä perjantaina. Valiokunnan seuraava kokous pidetään ensi tiistaina, eikä valmista taida tulla vielä silloinkaan.

Jotkut valiokunnan jäsenet purkivat avoimesti turhautumistaan perjantaina.

”Tämä systeemi ei toimi näin”, kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) totesi perjantaina kokouksen jälkeen.

Lohi oli turhautunut siihen, että perustuslakivaliokunnan neljän tunnin kokouksesta sote-lausunnon käsittelylle lohkesi vain alle puoli tuntia. Kolme ja puoli tuntia käsiteltiin muita, sinänsä tärkeitä asioita.

Sote-uudistus on niin iso ja laajakantoinen asiakokonaisuus, että sen käsittely vie aikaa. Välillä on kuitenkin näyttänyt siltä, että jotkut perustuslakivaliokunnan jäsenet pyrkivät vielä tietoisesti venyttämään käsittelyä.

Valiokunnan työruuhkaa pahensi tällä viikolla entuudestaan puhemies Paula Risikon laiskanläksy eduskunnan hallinto- ja puolustusvaliokunnille.

Eduskunta lähetti tiedustelulait takaisin valiokuntiin eräiden valtiosääntöasiantuntijoiden some-kritiikin vuoksi. Heidän mielestään valiokunnat eivät olleet ottaneet riittävästi huomioon perustuslakivaliokunnan lausuntoja siviili- ja sotilastiedustelua koskevista laeista. Lait palaavat nyt valiokuntiin, joiden on pyydettävä uudelleen perustuslakivaliokunnan lausuntoja.

Tässä paineessa mitataan jälleen kerran myös se, kykeneekö valiokunta säilyttämään roolinsa eduskunnan muista valiokunnista poikkeavana instituutiona, joka ottaa kantaa lakien perustuslainmukaisuuteen puhtaasti valtiosäännön näkökulmasta, irrallaan hallitus-oppositio-asetelmasta.

Perustuslakivaliokunta työskentelee nyt siis erittäin kovassa aikataulupaineessa. Tässä paineessa mitataan jälleen kerran myös se, kykeneekö valiokunta säilyttämään roolinsa eduskunnan muista valiokunnista poikkeavana instituutiona, joka ottaa kantaa lakien perustuslainmukaisuuteen puhtaasti valtiosäännön näkökulmasta, irrallaan hallitus-oppositio-asetelmasta.

Jos ja kun perustuslakivaliokunta saa sote-lausuntonsa valmiiksi, asia palaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaan lopullista mietintöä varten.

Viime päivinä on julkisuudessa pähkäilty, ehtiikö eduskunta lainkaan käsitellä sote-uudistusta lainkaan ennen eduskunnan vaaliloman alkua.

Hallituksen näkökulmasta asetelma on kuitenkin selvä.

Uudistuksen valmistuminen on tärkeämpää kuin vaalilomille lähdön päivämäärä.