Ote ei saa herpaantua koronan torjunnassa

Pääkirjoitus

Suomi onnistui keväällä koronapandemian torjunnassa monia muita maita paremmin. Tartunnat saatiin laskuun kovilla rajoitustoimilla ja kuolemantapausten määrä jäi kohtuulliseksi.

Koronakriisin akuutin vaiheen jälkeen niin Suomen kuin muidenkin Euroopan maiden hallitusten päähuomio keskittyi kriisin talousvaikutusten lieventämiseen.

Tämä prosessi huipentui toissa viikonloppuna, kun EU-johtajat kykenivät sopimaan pitkien neuvotteluja jälkeen massiivisesta, 750 miljardin euron elvytyspaketista.

Elvytyspaketista käydään vielä tiukkaa poliittista keskustelua monissa EU:n jäsenmaissa. Myös Euroopan parlamentti saattaa vaatia siihen vielä muutoksia.

Suomessakin hallituksen ja viranomaisten täytyy tosissaan varautua koronapandemian toiseen aaltoon, missä laajuudessa se sitten toteutuukin.

Median otsikoihin mahtuu monesti vain yksi iso asia kerrallaan. Nyt onkin vaarana, että itse koronavirus unohtuu talousväittelyssä.

Pandemia ei ole ohi, päinvastoin. Virus jyllää täydellä voimalla Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Myös Euroopassa tartunnat ovat paikoin alkaneet lisääntyä rajoitusten purkamisen jälkeen.

Suomessa rajoituksia on purettu asteittain ja loputkin poistuvat elokuun alussa.

Eurooppalainen lomakausi alkaa ensi viikolla. Koronan torjunnassa ei kuitenkaan ole varaa pitää yhtään lomapäivää.

Suomessakin hallituksen ja viranomaisten täytyy tosissaan varautua koronapandemian toiseen aaltoon, missä laajuudessa se sitten toteutuukin. On reagoitava nopeasti, jos virus alkaa jälleen levitä.

Kansalaiset ovat valmiita uusiin rajoitustoimiin, jos tarvetta on.

Viranomaisetkin ovat toivottavasti valmistautuneet riittävän hyvin pandemian toiseen aaltoon.

Hiukan huolestuttavana voidaan pitää sitä, että kuukausien pohdinnan jälkeenkään viranomaiset eivät ole kyenneet antamaan yksiselitteistä suositusta kasvomaskien käytöstä.

Sopii toivoa, että tämä ei ole oire otteen herpaantumisesta pandemian ensimmäisen vaiheen onnistuneen hoidon jälkeen – niin inhimillistä kuin se olisikin.