On tullut aika lunastaa viljelijöille annetut lupaukset
On kulunut runsaat viisi kuukautta siitä, kun suomalaisten maanviljelijöiden traktorit vyöryivät Helsinkiin.
Hyvin järjestetty mielenosoitus sai suuren yleisön tuen. Monet helsinkiläiset taputtivat ja peukuttivat traktoreille katujen varsilla.
Viljelijät saivat tukea myös Senaatintorin puheissa. Pääministeri Juha Sipilä, silloinen valtiovarainministeri Alexander Stubb ja maatalousministeri Kimmo Tiilikainen lupasivat apua maatalouden kriisiin.
Sanoista tekoihin siirtyminen on kestänyt kuitenkin valitettavan kauan.
Kokoomuksen puheenjohtaja vaihtui kesäkuussa, mikä jarrutti käytännössä monien asioiden etenemistä hallituksessa. Myös maatalouden kriisipaketista päättämistä jouduttiin lykkäämään kesän yli.
Hallitus perusteli päätösten siirtämistä silläkin, että se halusi nähdä ensin, millaista apua EU:sta oli saatavissa.
Unionin uudet toimet jäivät varsin vaatimattomiksi. Heinäkuussa päätettiin 150 miljoonan tukipaketista, josta Suomen osuus on 7,5 miljoonaa euroa. Lisäksi EU antoi valtuudet tehdä kansallisia tukipäätöksiä.
Sanoista tekoihin siirtyminen on kestänyt kuitenkin valitettavan kauan.
Nyt on käsillä kotimaisten päätösten aika.
Hallitus kokoontuu ensi viikolla budjettiriiheen, jossa on tehtävä päätökset myös maatalouden kansallisesta kriisipaketista.
Keskustan eduskuntaryhmä evästi keskiviikkona Oulussa puolueen ministereitä budjettiriiheen kannanotolla, jossa paalutettiin myös maatalouden kriisipaketin perustaa.
Ryhmä edellytti, että syksyn lisätalousarviossa päätetään riittävästä kriisitoimista, joilla alennetaan elinkeinon kustannuksia ja turvataan tilojen toimintaedellytykset.
Toimenpiteistä ja tarkoista rahamääristä päätetään budjettiriihessä.
On kuitenkin selvää, että maatalouden kriisiä ei yksin valtion budjettipäätöksillä ratkaista.
Kriisi tiivistyy siihen, että viljelijät saavat tuotteistaan liian pienen korvauksen verrattuna jatkuvasti kasvaviin kustannuksiin. Tämä johtuu monista syistä, ei vain Venäjän tuontipakotteista.
Kuten keskustan eduskuntaryhmäkin toteaa, tarvitaan vastuullista yhteistyötä ja oikeudenmukaista katteenjakoa koko elintarvikeketjussa kaikkien ketjun toimijoiden kesken.
Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että keskustassa yhdytään viljelijöiden kokemukseen, että kauppa käy tällä hetkellä hintakilpailua viljelijöiden kustannuksella.
Kauppa ei ole tätä näkemystä kyennyt vakuuttavasti kumoamaan.
Tässä tilanteessa hallituksen kriisipaketti on vasta ensimmäinen, mutta täysin välttämätön askel maatalouden kriisin helpottamiseksi.