Ihmeiden aika ei ole ohi – sotesaaga on saamassa onnellisen lopun

Pääkirjoitus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on yritetty toteuttaa jo 15 vuotta. Lukuisista ponnistuksista huolimatta valmista ei ole tullut. Nyt soten toteutuminen on erittäin lähellä.

Marinin hallituksen sote-uudistus on läpäissyt jo pahimmat karikot. Eduskunnan perustuslaki- ja sosiaali- ja terveysvaliokunta ovat jo näyttäneet uudistukselle vihreää valoa.

Eduskunnan täysistunnossa soten käsittely alkaa tällä viikolla. Tavoitteena on, että eduskunta hyväksyy soteratkaisun kesäkuun loppuun mennessä.

Vuosikausia jatkunut sotesaaga on uuvuttanut tavalliset kansalaiset. Usko soten toteutumiseen on ollut kovalla koetuksella myös päättäjillä. Soteväännön loppuminen tuntuu lähes yhtä ihmeelliseltä kuin Suomen jalkapallomaajoukkueen pääseminen arvokisojen lopputurnaukseen.

SOTE-UUDISTUS vaikuttaa lähes kaikkien suomalaisten elämään. Tähän asti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestäminen on ollut kuntien vastuulla. Jatkossa palvelut siirtyvät 21 hyvinvointialueen vastuulle. Helsingin toiminnot säilyvät entisellä pohjalla.

Muutos on iso, mutta välttämätön. Pienille kunnille, joita Suomessa on runsaasti, sosiaali- ja terveydenhoitopalveluiden järjestäminen on ollut raskas urakka.

Väestön ikääntyminen onkin kuormittanut pienten kuntien taloutta raskaasti. Veronkorotuspaineet olisivatkin olleet näissä kunnissa lähivuosina poikkeuksellisen suuret, jos uudistus oli jäänyt jälleen kerran puolitiehen.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtäminen maakuntien vastuulle vahvistaa kansalaisten ja maan eri osien välistä tasa-arvoa. Asuinpaikasta riippumatta kaikille on tarjolla samantasoiset lääkäripalvelut.

Ilman sote-uudistusta alueelliset erot vain kasvaisivat, ja kansalaisten perustuslaillinen oikeus tasa-arvoisiin palveluihin jäisi haaveeksi.

Soteväännön loppuminen tuntuu lähes yhtä ihmeelliseltä kuin Suomen jalkapallomaajoukkueen pääseminen arvokisojen lopputurnaukseen.

POLIITTISESTI sote-uudistus herättää edelleen suuria tunteita. Sen toteuttamista ovat vuorollaan vastustaneet ja kannattaneet kaikki puolueet. Oppositiopuolueet ovat lähes poikkeuksetta vastustaneet hallituksen sotemallia syystä tai toisesta. Niin nytkin.

Kokoomus ja perussuomalaiset pitävät uudistusta haitallisena. Kokoomuksen mielestä sote-uudistus on rahansiirto Etelä-Suomen rikkailta kaupungeilta maakunnille. Perussuomalaiset vastustavat sotea, mutta eivät osaa yksiselitteisesti kertoa miksi.

Kokoomusta kaihertaa rahoitusmallin lisäksi myös se, että yksityisten toimijoiden rooli sote-uudistuksessa ei ole riittävän vahva.

MARININ hallitusta on arvosteltu vuosien varrella monista poliittisista päätöksistä. Sote-uudistuksen toteutumisesta hallitus saa ison sulan hattuunsa.

Vuosisadan suurimman ja merkittävämmän uudistuksen läpivieminen keskellä koronakriisiä ansaitsee reilun tunnustuksen.

Samalla on rehellisesti tunnustettava, että soteuudistus ei ole vielä täysin valmis. Sen yksityiskohdat vaativat vielä monenlaista hienosäätöä lähivuosina. Tärkeintä on, että soteuudistuksen isosta linjasta löytynyt viimein ja vihdoin poliittinen yhteisymmärrys.