Hornet-sooloilu horjuttaa luottamusta pääministerin harkintakykyyn
Helsingin Sanomat uutisoi myöhään keskiviikkona, että Ukraina on esittänyt Suomelle ja Yhdysvalloille keskusteluja Hornet-hävittäjistä.
Ehdotuksen taustalla on pääministeri Sanna Marinin (sd.) taannoinen vierailu Kiovassa. Hän väläytti siellä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Suomen Hornet-hävittäjien käyttöä Ukrainan ilmapuolustuksen tueksi siinä vaiheessa, kun Suomi saa käyttöön uutta F 35 -kalustoa.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja puolustusvoimien edustajat torjuivat tuoreeltaan Marinin idean. He muistuttivat, että ensimmäiset Hornetit poistuvat käytöstä vasta muutaman vuoden kuluttua. Myös presidentti Sauli Niinistö ilmoitti hieman kummeksuvaan sävyyn, että hän ei ole ollut tietoinen tällaisesta ajatuksesta.
Asiantuntijoiden mukaan käyttöikänsä päähän tulleita koneita on muutoinkin vaikea ajatella taistelukäyttöön. Ensimmäiseksi poistetaan käytöstä vanhin kalusto, jota voidaan käyttää jäljelle jäävien koneiden varaosiksi.
Sittemmin on ilmennyt, että kyseessä ei ollut vain tiedotustilaisuudessa esitetty heitto vaan Marin oli puhunut Horneteista myös kasvokkain presidentti Volodimir Zelenskyn kanssa. Ukrainan aloite kolmikantaneuvotteluista perustuu selvästi näihin keskusteluihin.
Marin ei keskustellut Hornet-avauksestaan ennen Kiovan-matkaansa. Näin hän rikkoi perustuslakiin kirjattua yhteistoimintavelvoitetta tasavallan presidentin kanssa.
Presidentti Niinistö on yrittänyt selittää tilannetta parhain päin. Samalla hän on kuitenkin linjannut selkeästi, ettei voi olla mukana ratkaisuissa, jotka heikentäisivät Suomen puolustuskykyä.
Presidentin sana tässä asiassa on ratkaiseva, sillä hän on myös puolustusvoimien ylipäällikkö.
Marinin sooloilu saa entistä vakavampia piirteitä Ukrainan neuvottelualoitteen myötä.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vahvisti torstaina, että Hornetien luovuttamisesta ei ole hallituksessa keskusteltu. Hänen mukaansa Ukrainaa pitää auttaa sellaisilla aseilla, jotka saadaan nopeasti käyttöön.
Haavistokin teki selvän pesäeron Marinin avaukseen toteamalla, että Horneteista ei taida olla kovin paljon lahjoitettavaksi siinä vaiheessa, kun ne tulevat käyttöikänsä päähän.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen toisti torstaina kielteisen kantansa Hornettien luovuttamiseen.
”Suhtaudun kielteisesti siihen, että niitä lähdettäisiin nyt lähivuosina luovuttamaan. Ja sitten, jos katsotaan vielä pidemmälle, niin ne alkavat olla pikku hiljaa jo aika loppuun ajettujakin, käyttöarvo on vähäinen. En ole ihan varma, onko niissä paljon luovutettavaa sitten myöhemminkään” Kaikkonen totesi.
Marin tyytyi torstaina väistelemään Hornet-kysymyksiä tavatessaan toimittajia EU:n huippukokouksessa. Omassa toiminnassaan hän ei nähnyt mitään korjattavaa.
Marin onkin saanut näin aikaan julkisen erimielisyyden hallituksen sisällä erittäin tärkeässä turvallisuuspoliittisessa kysymyksessä. Tämä olisi voitu välttää, jos hän olisi noudattanut perustuslain mukaista yhteistoimintavelvoitetta.
On myös hyvä muistaa, että kysymys ei ole vain Suomen ja Ukrainan suhteista. Hornetien luovuttaminen vaatisi Yhdysvaltain hallituksen lupaa, koska koneet on valmistettu Yhdysvalloissa.
Yhdysvallat on varonut sodan laajentamista ja suhtautunut sen vuoksi varsin nihkeästi hävittäjien toimittamiseen Ukrainaan.
Marinin sooloilu saa entistä vakavampia piirteitä Ukrainan neuvottelualoitteen myötä. Hän synnytti raskasta puolustussotaa käyvässä maassa toiveita tehokkaan hävittäjäkaluston saamisesta nopealla aikataululla.
Jos ja kun Hornetien luovuttaminen osoittautuu mahdottomaksi, Marinin aloite saa aikaan vain pettymystä Ukrainassa.
Turhien toiveiden luominen osoittaa Marinilta huonoa arvostelukykyä. Selitykseksi ei riitä halu osoittaa tukea ankaraa puolustustaistelua käyvälle maalle.