Britit valitsevat ruton ja koleran väliltä
Britannia äänestää kesäkuun lopussa, jatkaako se Euroopan unionin jäsenenä vai ei.
Tällä hetkellä brittien vaaka näyttää kallistuvan enemmän kyllä-vaihtoehdon puolelle. Unionissa säilymisen puolesta puhuvat myös vedonlyöntikertoimet. Britannian eron puolesta vetoa lyövät saavat rahansa takaisin kaksinkertaisena. Britannian jäsenyyteen uskovat lunastavat sen sijaan euron panoksella vain 1,36 euroa.
Tunnelma on sekä Britanniassa että muissa EU-maissa tällä hetkellä odottava. Jännitykseen on tuskin luvassa helpotusta ennen varsinaista vaalipäivää.
Viime aikoina Britanniassa on ryhdytty avoimesti keskustelemaan myös EU-eron ikävistä puolista. Niitäkin väistämättä on.
Kuvitelma, että Britannia selviytyisi EU-erosta ilman suurempia vaurioita, on harhaa. Tämä on ollut myös äänestyssotkun synnyttäneen, mutta jäsenyyden puolesta kampanjoivan pääministerin David Cameronin viesti äänestäjille.
Tuoreet arviot Britannian EU-eron mahdollisista seurauksista ovat Brexitin kannattajien kannalta ikävää luettavaa. Kielteinen äänestyspäätös voi olla maalle taloudellinen katastrofi.
Kuvitelma, että Britannia selviytyisi EU-erosta ilman suurempia vaurioita, on harhaa.
Britannian elinkeinoelämän keskusliiton (CBI) laskelmien mukaan irtautuminen Euroopan unionista maksaisi Britannialle noin 128 miljardia euroa. Sen lisäksi maasta voisi kadota pahimmillaan jopa 950 000 työpaikkaa.
CBI:n mukaan EU-jäsenmaksuista saadut säästöt olisivat vaatimattomia suhteessa menetettyihin investointeihin ja erosta syntyvään taloudelliseen shokkivaikutukseen. EU-eron seuraukset olisivat arvaamattomat myös Lontoon finanssikeskuksessa toimiville pankeille.
Britannian EU-ero olisi kova kolaus myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta. Ero myrkyttäisi väistämättä myös Britannian vanhojen kiistakumppaneiden Saksan ja Ranskan välisiä suhteita. Britannian ero lisäisi vääjäämättä myös EU-maiden sisäisiä epäluuloja. Pintaan nousisi vääjäämättä kysymys myös koko EU:n tulevaisuudesta.
Valttikortit ovat nyt brittien omissa käsissä. Ydinkysymys on, uskaltavatko britit astua kohti tuntematonta? Vai valitsevatko he mieluummin turvallisen, vähemmän epämiellyttävän vaihtoehdon.