Britannian brexit-saagalle on vaikea ennustaa onnellista loppua

Pääkirjoitus

Britannian vuosikausia jatkunut brexit-saaga sai tiistaina jälleen uuden käänteen. Maan korkeimman oikeuden mukaan pääministeri Boris Johnsonin päätös jäädyttää parlamentin toiminta viideksi viikoksi oli laiton. 

Ylimmän oikeusasteen linjaus on pääministerille paha kolaus. Päätöksen seurauksena Johnsonia onkin vaadittu eroamaan pääministerin tehtävästä. 

Parlamentin jäädyttämisellä pääministeri Johnson yritti vauhdittaa kovan brexitin toteutumista ja suitsia EU-erosta käytävää keskustelua. Tähän ratkaisuun Johnson päätyi menetettyään parlamentin enemmistön tuen.

Johnson on kertonut kunnioittavansa korkeimman oikeuden päätöstä. Hän ei kuitenkaan aio erota tehtävästään tai tinkiä alkuperäisestä tavoitteestaan irrottaa Britannia Euroopan unionista.

Britannian poliittiseen tilanteeseen tuorein käänne voi vaikuttaa myönteisellä tavalla – tai sitten ei. Toiveet brexit-solmun avaamisesta ovat johtaneet aina umpikujaan. 

Varovaisen arvion mukaan korkeimman oikeuden päätös ehkäisee kovan brexitin toteutumista. Mitään takeita siitä, että näin käy, ei kuitenkaan ole.

Vuosikausia voimassa olleet jakolinjat ovat syvällä. Ne eivät noudata perinteisiä puoluerajoja. Brexitin kannattajia ja vastustajia löytyy Britannian molemmista pääpuolueista.

Korkeimman oikeuden päätös saattaa pikemminkin vain vahvistaa kuilua EU-eron kannattajien ja vastustajien välillä.

Korkeimman oikeuden päätös saattaa pikemminkin vain vahvistaa kuilua EU-eron kannattajien ja vastustajien välillä.

Pohjimmiltaan Britannian umpisolmussa on kysymys periaatteista. Kunnioittavatko puolueet brexit-äänestyksen lopputulosta siitä huolimatta, että se syntyi valheellisten ja virheellisten tietojen pohjalta? Vai annetaanko kansalle mahdollisuus äänestää uudelleen nykyisten tietojen pohjalta?

Työnväenpuolue on viime päivinä pehmentänyt suhtautumistaan brexitiin. Puolue ei ole kuitenkaan uskaltanut irrottautua kokonaan vanhoista mielipiteistään, jotta se ei suututtaisi puolueen brexit-siipeä.

Britannian umpisolmun avaaminen onnistuu vain, jos joku osapuoli suostuu tinkimään omista periaatteistaan. Aikaa tilanteen korjaamiseen on enää vain reilu kuukausi.

Hyviä vaihtoehtoja kaoottisen tilanteen ratkaisemiseen ei enää ole. Ristiriidat ovat äityneet niin pahoiksi, että kaikkien osapuolten kannattaa varautua siihen vaihtoehtoon, että Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Jos toisin käy, se on iloinen yllätys kaikille brexitin vastustajille.