Äänestäjien turvallisuudesta ei voi tinkiä

Pääkirjoitus

Koronaepidemia on ajanut koko maailman ennennäkemättömään kriisiin. Helposti tarttuva tauti on pitänyt ihmisiä pihdeissään jo yli vuoden ajan.

Poikkeusaika on ollut monille henkisesti ja taloudellisesti raskas. Vaikka Suomi on selvinnyt maailman mittakaavassa koronaepidemiasta erittäin hyvin, vielä ei voi huokaista.

Hallituksen päätös julistaa maahan kolme viikon poikkeustila ei jätä mitään arvailujen varaan. Tilanne on vakava.

Ainoa tapa ehkäistä tartuntojen määrää on noudattaa säntillisesti viranomaisten antamia ohjeita. Uudet rajoitukset tuntuvat kurjalta, kun on tottunut elämään jo hieman vapaammin. Muuta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole.

Onneksi tunnelin päässä on näkyvissä valoa. Osa suomalaisista on saanut koronarokotteen, ja loput väestöstä pitäisi saada rokotettua viimeistään vuoden loppuun mennessä. Rokotustahti ei päätä huimaa, mutta tietoisuus siitä, että kohta helpottaa, on lohduttavaa.

Koronaepidemian kiihtyminen on tuonut tummia pilviä myös kuntavaalien ylle.

KORONAKRIISISTÄ huolimatta valmistautuminen kuntavaaleihin käy kiivaana. Puolueilla on vielä muutama päivä aikaa löytää ehdokkaita omille listoilleen.

Viime vuosina ehdokashankinta on tuottanut tuskaa lähes kaikille puolueille. Yksi syy kiinnostuksen hiipumiseen on keskusteluilmapiirin kiristyminen. Sosiaalisen median pahantahtoisuus ja ilkeys on monille politiikkaa harkitsevalle liikaa.

Syrjään vetäytyminen ei kuitenkaan ratkaise mitään – päinvastoin, se jättäisi poliittisen kentän öyhöttäjille. Vastuullisia, yhteistyökykyisiä päättäjiä ei ole koskaan liikaa. Riitaa osaa haastaa kuka tahansa.

Keskusta on johtava kuntapuolueena tottunut tekemään yhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa. Tälle linjalle luulisi olevan kysyntää myös jatkossa.

KORONAEPIDEMIAN kiihtyminen on tuonut tummia pilviä myös kuntavaalien ylle. Osa kansalaisista pitää kuntavaalien järjestämistä keskellä koronakriisiä kohtuuttoman suurena riskinä.

Huoli ei ole turha. Vastuu terveysturvallisten vaalien järjestämisestä on viranomaisilla ja osin myös päättäjillä. Viranomaisten on varmistettava, että kaikki äänestäjät voivat antaa äänensä ilman pelkoa koronaan sairastumisesta.

Vaalien järjestäminen sovittuna ajankohtana kuuluu demokratiaan ja siitä on viisasta pitää kiinni. Jääräpäisesti vaalien järjestämiseen ei kuitenkaan kannata takertua. Jos tilanne äityy niin pahaksi, että äänestäjät pelkäävät käyttää äänioikeuttaan sairastumisen pelossa, ollaan jo vaarallisilla vesillä.

Jos viranomaisten päätyvät siihen ratkaisuun, että vaalit pitää siirtää tautitilanteen takia syksyyn, puolueiden on hyväksyttävä päätös mutisematta. Ihmisten terveydestä ei voi päättää huutoäänestyksellä tai poliittisin perustein.