Pääsemmekö paukkeesta?

Pakina

Jos hyvin käy, niin vuodenvaihde oli viimeinen yksityisilotulitusten yö. Kansalaisaloite ehdottaa että ilotulitteiden myynnistä luovuttaisiin.

Ei kyllä harmittaisi yhtään. Ensin ovat selkeät vaarat. Menee sormia, menee silmiä, syttyy tulipaloja, yhdeltä palaa untuvatakki, toiselta talo.

Meluhaittaa on myös. Se yhteiskunnan varoilla raketteja ostava ikuinen lapsi sanoo tähän kuten muihinkin aiheuttamiinsa häiriöihin; pitää muuttaa metsään jos ei siedä. Siis nimenomaan häiriöstä kärsivän.

Tämän porukan periaatehan on, että muut ovat väärässä, stereoita aamuyöllä huudattava, parvekkeella tupakoiva, raketteja ampuva, koiriaan hoidotta haukuttava on oikeassa. Muuttakaa hyssyttelijät metsään!

Yhteiskunta on pöljyyttään mennyt tähän öykkäröintiin mukaan. Kun ongelmainen lapsi kiusaa koulussa, ratkaisuksi etsitään kiusatun koulun vaihtamista.

Eläimet kärsivät paukkeesta. Hevoset pelkäävät, koirista puhumattakaan.

Uudenvuoden aattoillan ja aamukuuden välinen aikarajoitus ei todellakaan toimi. Pauke alkaa lähiöissä noin 27. joulukuuta.

Ilotulitusvälineitä ei saa myydä alaikäisille. Niinpä.

Kakarat ovat ottaneet yliotteen monissa perheissä. Kyllä iskä lähtee ostamaan, sama iskä ehkä hoitaa röökiaskinkin. Ja kai nyt pojilla täytyy olutta olla, juotiinhan sitä itsekin mopoikäisinä.

Jos paikallislehden toimittaja sattuu paikalle kiertohaastattelemaan, niin iskä sanoo että perheen kesken ammutaan. Vaikka pennut paukuttavat ne malttamatta odottaa uudenvuodenyötä. Vuoden vaihtuessa skumppa on jo pyörryttänyt iskän, ehkä äiskänkin.

Postilaatikoita räjäytellään. Pommi jolle on annettu nimi, joka olisi saanut Paasikiveltä sydämen hypähtämään, heittää muovinriekaleita kauas. Kivaa on myös räjäyttää postin virallisessa kirjelaatikossa.

Tiedän, että nykyiset kirjelaatikot voi sulkea ja niin ennen tehtiinkin vuoden viimeisen tyhjennyksen jälkeen. Nyt siihen tuskin on työvoimaa, kun sitä ei riitä jokapäiväiseen jakeluunkin.

Sen verran olen tiedustellut jakamattoman postin perään, että ”tiedän” sen olevan Sipilän ja kikyn vika.

Ei saisi sanoa, mutta sanon. Yksityisraketteja ammutaan eniten vuokratalojen pihoista. Niissä lähes kaikki saavat asumistukea.

Tähtisateen on siis tähän asti järjestänyt Kela. Joutaisi loppua.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen