Parhaat asiat tapahtuvat yhdessä
Pari viikkoa sitten istuimme perhekunnan kanssa Minnalan parvekkeella elojuhlissa. Voi miten hauskaa oli nähdä ja istua nokatusten, päivittää kuulumisia. Yhteisöllisyys oli voimissaan.
Yhteisöllisyyttä voi kokea monella tapaa. Suvun, ystävien tai perheen kautta. Sitä voi kokea kirkon penkissä tai keskustan kojulla tuttavan kanssa kokemuksen jakamisessa tai vitsille nauraen.
Yhteisöllisyyden tuntee keskustassa, joukkueurheilussa ja kulttuurielämyksissä. Voi olla tanssilattialla, toritapahtumassa tai puoluekokouksessa.
Jokaiselle meistä on tarve kuulua johonkin, ja ihmisen tarve yhteisöllisyyteen on luontainen.
Kesäkuun kuntavaaleissa syntyi taas uudenlaisia yhteisöjä. Sekin on yksi polku löytää yhteisö. Ja kuten jokainen polku, myös jokainen yhteisö on ainutlaatuinen.
Parhaimmillaan yhteisöllisyys toimii ihmisen voimavarana ja nostaa esiin jokaisen omia vahvuuksia. Yhteisöllisyys on luottamusta, hyväksyntää ja asioiden jakamista toisiaan ymmärtävien ihmisten kesken.
Paikallisuus ja yhteisöllisyys ovat myös osa keskustaa.
Uudet valtuustoryhmät ovat aloittaneet työskentelyn. Valtuustoryhmässä ja koko keskustassa yhteisöllisyys kuvataan huolenpidoksi ja asioiden hoidoksi niin omalla kylällä kuin koko kunnassa. Tarjoaako valtuustoryhmä pohjan tärkeille tarpeille, kuten yhteenkuuluvuuden, osallisuuden ja tarpeellisuuden kokemiselle?
Valtuustotyöskentely kanavoituu parhaimmillaan tekemiseksi, joka vahvistaa niin keskustan kuin kunnan toimintaa. Valtuutettujen ja järjestötoimijoiden sitoutuminen, luottamus ja kaikinpuolinen arvostus ja yhdessä tekeminen näkyy ulospäin.
Hyvähenkiseen ja iloiseen porukkaan on mukava kuulla ja lähteä toimintaan mukaan. Silloin päätöksenteko on jouhevaa. Kunta voi hyvin. Ja kuntalaiset.
Olemme pikkuhiljaa siirtymässä lähikokouksiin, kasvokkain. Ne helpottavat myös yhteisöllisyyden syntymistä ja hyödyntämistä. Parhaassa tapauksessa se näkyy tehokkaana päätöksentekona. Ryhmä hitsautuu yhteen ja löytää merkityksensä oman kunnan ja sen asukkaiden asioiden hoidossa.
Osallistuminen ja kuunteleminen paljastavat, mistä hyvät palvelut rakentuvat. Mene huoltoaseman ja kauppakeskuksen parlamenttiin tai uimahallin saunaan. Siellä tiedetään, mikä tässä päivässä on parasta ja mikä viime viikossa. Miten rakentuu lapsiperheen arki, mitä hyvä vanhustenhoito tarkoittaa käytännössä.
Jokaisessa suomalaisessa kunnassa on asioita, jotka ovat erityisen merkityksellisiä kuntalaisille. Asioita, jotka synnyttävät vetovoiman, pitovoiman ja elinvoiman. Asioita, joista hyvä elämä – ja yhteisöllisyys – koostuu.