Suomalaisten köyhtyminen käännettävä vaurastumiseksi
Palkansaajien ja eläkeläisten reaaliansiot ovat pudonneet alle 2010-luvun puolivälin. Lasku on pidempi kuin 1990-luvun lamassa.
Samalla ihmisten suurimman omaisuuden – asuntojen – arvot ovat laskeneet. Jos asunnon arvo on parissa vuodessa laskenut 10 prosenttia ja inflaatio ollut yhteensä 20 prosenttia, asuntosi reaaliarvosta on haihtunut taivaan tuuliin 30 prosenttia.
Myös miljoonan piensijoittajan omistukset pörssissä ovat olleet viime vuodet alavireiset.
Suomalaiset köyhtyvät – ennennäkemättömästi.
Nyt on oikea aika muistaa köyhän asia. On kysyttävä, onko köyhtyminen otettava annettuna vai voiko sen suuntaan yrittää vaikuttaa?
Nyt nähdään, että hallituksen tekemät useat veronkorotukset eivät auta. Ne itse asiassa kallistavat ostoskassin hintaa ja lisäävät ihmisten talouspulmia. Ja osuvat pahimmin pieni- ja keskituloisiin.
Samoin nähdään, että julkisen velan ja menojen lisäämisen tie ei ole loputtomiin kestävää. Tällä tiellä niin sanotusti potkitaan tölkkiä – siirretään ongelmia seuraavalle sukupolvelle. Ylisukupolvisesti väärin.
Vanhan viisauden mukaan on hulluutta toistaa samaa ja odottaa eri lopputulosta.
Katse onkin käännettävä pienestä nollasummapelistä siihen, kuinka jo pitkään nuutunut kansantalous saadaan virkoamaan ja kotitalouksille mahdollisuus siihen.
Kasvun tie ei ole helppo. Se vaatii ensin pidättäytymistä. Investointeja syömävelan sijaan. Yritteliäisyyttä ja sen kannustimia. Keskiössä on oltava ihminen, ei systeemi.
Kasvu edellyttää myös uskoa tulevaisuuteen. Ja tahtoa. Välttämättömät leikkaukset julkiseen talouteen on tehtävä. Samalla on toisella kädellä luotava edellytyksiä ihmisten uskolle ja halulle kasvaa.
Kasvun mahdollisuus tulee eri toimin ulottaa jokaisen suomalaisen saataville. Se on kestävä ja samalla välttämätön keino kääntää köyhtyminen uudelleen vaurastumiseksi.
Keskustan tavoite talouskasvun tuplaamisesta on oikea ja oikea-aikainen. Nyt tarvitaan sisältöä kasvupolitiikkaan.
Köyhtyminen voidaan kääntää vaurastumiseksi. Tulevaisuus on hyvä kun niin haluamme ja niin teemme.
Petri Roininen
diplomi-insinööri ja yrittäjä
keskustan kasvutyöryhmän puheenjohtaja
Helsinki
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/